Ранкове і денне засідання 17 жовтня
Верховна Рада схвалила проект Державного бюджету України на 2003 рік у першому читанні. Згідно з Бюджетним кодексом, перше читання передбачає схвалення висновків парламентського бюджетного комітету. Верховна Рада підтримала пропозиції бюджетного комітету збільшити доходи Держбюджету-2003 на 8 млрд. грн. — з 47 до 55 млрд. гривень. Водночас парламентарії врахували пропозицію уряду, що збільшення доходної частини бюджету можливе лише після прийняття кількох законів, які розширюють податкову базу і реально збільшують доходи державної казни. За це рішення проголосувало 279 народних депутатів — фракції, що входять до парламентської більшості, та «Наша Україна». Таким чином бюджет утворив стійку більшість. Але тільки з питання прийняття бюджету.
А розпочалася робота парламенту знову з блокування — три опозиційні фракції (комуністів, соціалістів і бютівців) вимагали негайного розгляду питання про політичну ситуацію в державі. А «Наша Україна» заявила, що не голосуватиме доти, доки не буде проголосовано постанову про заходи з дотримання Конституції під час проведення голосувань, яка зобов’язувала б кожного народного депутата голосувати особисто, а не передавити комусь свої картки. Однак ні перше, ні друге питання не було внесено до порядку денного сесії: за це проголосували відповідно 205 та 210 депутатів «четвірки». А після позачергової перерви, оголошеної на вимогу опозиції, участь у голосуванні взяли ще менше депутатів. Тепер уже КПУ, СПУ, БЮТ і «Наша Україна» відмовилися голосувати.
Через це навіть не пройшла постанова про звільнення Голови Верховного Суду України Віталія Бойка (на фото праворуч) у зв’язку з досягненням ним пенсійного віку, а отже, за Конституцією, — і закінчення суддівських повноважень. Проекти змін до закону про держбюджет на 2002 рік, який передбачав для виконання цьогорічного бюджету майже вдвічі збільшити внутрішні запозичення, з трьох спроб не дібрав одного голосу (225 «за»). А постанову про увічнення  пам’яті колишнього Голови Верховної Ради Української РСР Володимира Івашка та встановлення іменних стипендій Верховної Ради було схвалено конституційною більшістю — 310 голосами. Не вистачило двох голосів і для схвалення проекту про відпуск з незнижуваного державного резерву Міністерству оборони України 24 тисяч тонн авіаційного палива для підтримання обороноздатності військової авіації.
Пройшло одне політичне питання — депутати створили тимчасову слідчу комісію ВР з перевірки достовірності фактів незаконної торгівлі зброєю з Республікою Ірак і обрали її головою першого заступника голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Бориса Андресюка.
Під час перерви депутати активно коментували, чи є сьогодні у Верховній Раді нещодавно створена парламентська більшість. Скажімо, Олександр Волков (фракція СДПУ(о) вважає, що більшість сьогодні в парламенті є, але вона ситуативна. На його погляд, більшість може бути стабільною, якщо в ній буде не менш як 250—260 депутатів, а тому треба знову сідати за стіл переговорів з Віктором Ющенком. Лідер Українського народного руху Юрій Костенко («Наша Україна») також висловив думку, що нинішня ситуація в парламенті свідчить про необхідність продовження переговорів між різними політичними силами зі створення «демократичної більшості».
На денному засіданні парламент схвалив у цілому зміни до Кодексу законів про працю стосовно відповідальності за невчасну виплату зарплати.
О 14-й годині парламентарії провели таємне голосування бюлетенями з призначення суддею Конституційного Суду України Івана Голосніченка.
Однак більше жоден законопроект у парламенті не проходив, зокрема економічні закони — про оподаткування прибутку підприємств, про акцизний збір. Опозиційна «четвірка» знову заблокувала законотворчий процес, вимагаючи негайно розглянути питання про політичну ситуацію в державі.