ЗАЯВА фракції Соціалістичної партії України з приводу загострення політичної ситуації в країні
Минулого тижня відбулися події, які засвідчують загострення політичної ситуації в Україні, падіння престижу української влади на міжнародній арені. Влада вдається до репресивних заходів щодо учасників акцій громадянського протесту «Повстань, Україно!», робить кроки, які ганьблять нашу державу в очах міжнародного співтовариства. Посилюється і міжнародний осуд правлячого в Україні режиму. Демократична громадськість проводить чітку градацію між Україною як державою, що стала на шлях формування зрілої національної державності, і Кучмою як гальмом у русі до демократії. Це, зокрема, засвідчив «круглий стіл» у Вашингтоні за участю представників української влади і опозиції та американського і європейського істеблішменту, а також зустріч групи народних депутатів України з представниками Держдепартаменту США.
Свідченням зрослої активності українців, їхнього несприйняття режиму став проведений минулої суботи в Києві і обласних центрах народний трибунал над Леонідом Кучмою. Народ висунув Президентові найсерйозніші звинувачення в розвалі економіки, культури, освіти, медицини, всієї соціальної сфери і пенсійної справи, розгулі корупції і криміналу, геноциді власного народу, деморалізації суспільства і піддав найвищій формі народного покарання —загальному осуду та звернувся до судових органів України з вимогою розглянути справу відповідно до закону, застосувати до нього найвищу міру покарання.
Фракція Соціалістичної партії України вважає, що тепер прокуратура і суд мають виявити найвищу відповідальність і зрілість, щоб здійснити на основі закону волю українського народу.
Водночас ми зазначаємо, що влада цими днями дедалі більше виявляє ознаки хунти, ухвалює неправові рішення щодо заборони мітингів, демонстрацій, пікетувань. Мало того, вона вдається до авантюрних ходів на міжнародній арені. Виявом кричущої некомпетентності, намаганням будь-що обілити себе, на нашу думку, є нота протесту МЗС України посольству США з додаванням експертиз, проведених на основі не оригіналів, а копій плівок з розмовою Кучми та Малєва. При цьому режим забув, що є інші плівки, за експертизами яких має бути порушено кримінальні справи. Але по них справи не порушуються, оскільки, як стверджується, для експертизи немає оригіналів плівок. Такими авантюрними ходами режим укотре ставить під удар Україну заради дрібних власних інтересів, заради збереження панування кримінальних кланів та олігархії. Депутати-соціалісти рішуче засуджують ці дії як цинічні та аморальні, як такі, що спотворюють образ нашої держави, дискредитують її перед світом.
Ми пропонуємо Верховній Раді звернутися до керівництва США з проханням дати офіційну відповідь на ноту протесту Міністерства закордонних справ України з приводу української експертизи щодо безпідставних звинувачень американської сторони в порушенні Україною санкцій ООН. Цим самим ми повинні захистити інтереси Української держави.
Ми стоїмо на тому, що єдиним розумним розв’язанням внутрішньої політичної кризи і виходу із зовнішньополітичної ізоляції, яка дедалі щільніше стискається навколо України, має стати дострокова відставка Леоніда Кучми з посади Президента України. Сьогодні для нього це не тільки питання його зрілості і відповідальності як політика, а й питання особистої моралі, совісті і політичної культури. Цього чекають від нього Україна і світ. Людина, яка не має підтримки й шести відсотків громадян, не може бути главою держави. Слово за вами, громадянине Кучмо!
Іван БОКИЙ,уповноважений представник фракції.