Працювати самостійно чи бути найманим працівником? Це запитання ставлять собі багато наших співгромадян. Однозначно відповісти на нього неможливо, тому що в обох випадках є свої і позитивні, і негативні сторони.

Якщо ви військовослужбовець, службова особа органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, державного арбітражу, державного нотаріату, а також органів державної влади і управління, які покликані здійснювати контроль за діяльністю підприємств, або якщо суд заборонив вам займатися певною діяльністю, чи маєте непогашену судимість за крадіжки, хабарництво та інші корисливі злочини, ця рубрика поки що не для вас. Решті населення варто ближче познайомитися з нашою новою рубрикою «Я —підприємець», яка висвітлюватиме практичні аспекти господарської діяльності та функціонування суб’єктів підприємницької діяльності (СПД) в Україні від їх створення до ліквідації. Сподіваємося, вона стане надійним помічником та підкаже правильне рішення, а для когось, можливо, стане поштовхом до відкриття власної справи (сподіваємося, за нашої допомоги — не кримінальної).
«Початок є половина всього».
Піфагор Самоський.
Перш ніж розпочинати власну справу, добре зважте кожне слово у законодавчому визначенні підприємництва — це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність з виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб’єкти підприємницької діяльності в порядку, встановленому законодавством. Бо потім вам доведеться вирішувати всі питання з державними органами (найчастіше контрольними) лише самостійно, а ризик буде постійний, як, до речі, й очікування прибутку.
Визначаючися з видом майбутньої діяльності, необхідно звернути увагу, чи не встановлено нормативними актами обмеження на їх здійснення. Наприклад, без відповідної освіти та стажу за спеціальністю ви не матимете права вести лікарську практику чи аудит. Створюючи освітній заклад, банк або інший суб’єкт, організація якого передбачає дозвільний порядок, потрібно мати згоду державних органів.
Вибравши вид діяльності, час визначатися з організаційно-правовою формою майбутнього суб’єкта. В Україні СПД може бути зареєстровано у двох формах — юридична чи фізична особа. Суб’єкт підприємницької діяльності у формі юридичної особи називатиметься підприємством, яке, в свою чергу, також має декілька видів: приватне (засноване на власності фізичної особи), колективне (засноване на власності трудового колективу підприємства), господарське товариство (акціонерне, повне, командитне, з обмеженою та додатковою відповідальністю), підприємство, засноване на власності об’єднання громадян, комунальне (засноване на власності відповідної територіальної громади). Певною мірою можна сказати, що від правильного вибору залежатиме успіх всієї діяльності. А найголовніше — цей вибір може обумовити все ваше майбутнє, адже від організаційно-правової форми залежить розмір вашої відповідальності перед кредиторами. Якщо не хочете водночас залишитися і без внеску в справу, і без власного майна, спочатку уважно проаналізуйте відповідальність, а вже затим починайте порівнювати наявні кошти з встановленим розміром статутного фонду.
Зверніть увагу, що учасники товариства з додатковою відповідальністю несуть відповідальність за його боргами своїми внесками до статутного фонду, а за недостатності цих сум — додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до внеску кожного учасника. Всі учасники повного товариства несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном. У командитному товаристві одні учасники несуть відповідальність за зобов’язаннями товариства всім своїм майном, а відповідальність інших обмежується вкладом. Чи не тому найпоширенішим є товариство з обмеженою відповідальністю.
Відсутність перешкод для початку підприємницької діяльності відкриває перед вами широке поле для творчості — підготовка установчих документів — та підводить до одного з найцікавіших (може, тому що перший) кроків — реєстрації.
Як полегшити цю процедуру, читайте в наступному випуску нашої нової рубрики «Я — підприємець». У свою чергу, редакція також розраховує на ваші листи із запитаннями, проблемами, що виникли під час здійснення підприємницької діяльності, або порадами із власного досвіду підприємницької діяльності.