Кулю, вилучену з тіла пораненого, віддали не на експертизу, а... подарували його дружині

На засіданні Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров’я громадян під час подій, пов’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбуваються в Україні з 21 листопада 2013 року, кворуму знову не було, тож жодного рішення не можна було приймати. Голова комісії Геннадій Москаль (на знімку) заслухав пояснення та свідчення керівників правоохоронних відомств.

Г. Москаль пояснив відсутність депутатів та їх небажання брати участь у роботі комісії тим, що вони не хочуть брати на себе відповідальність. «Ця комісія як проклята, вона ні разу не могла зібратися з кворумом», — зауважив Г. Москаль, додавши, що треба розібратися, хто стріляв і у мирних громадян, і у працівників правоохоронних органів. Однак доповіді представників силових відомств на засіданні ТСК викликали значний подив, незважаючи на те, що вже помінялося керівництво.

Керівник управління медичного забезпечення та реабілітації МВС України Олег Петраш поінформував про постраждалих правоохоронців під час протистоянь на Майдані на прилеглих вулицях. За його словами, у період з 18 по 24 лютого постраждали 623 працівники органів внутрішніх справ та солдатів внутрішніх військ, із них 499 було госпіталізовано. 150 працівників органів внутрішніх справ дістали кульові вогнепальні поранення, загинуло 15 осіб. На запитання, чи було призначено судово-медичну експертизу, представник МВС відповів, що він про це не знає. Кулі, вилучені з тіл поранених, досі перебувають у госпіталі Міноборони. У ході розслідування прокуратура не вилучала їх, було вилучено лише історії хвороби 37 осіб.

Досі також не з’ясовано, з якої марки зброї було поранено правоохоронців — з вогнепальної чи травматичної. На сьогодні в центральному госпіталі МВС залишилося троє поранених правоохоронців, інші перебувають в областях на стаціонарному чи амбулаторному лікуванні.

«Схоже, речові докази нікому не потрібні, — зауважив після промови представника МВС голова ТСК. — Не призначено судово-медичну експертизу та експертизу куль». Г. Москаль заявив, що звернеться до Генеральної прокуратури з вимогою вилучити і долучити до кримінальних справ усі речові докази та запросить на наступне засідання ТСК Генпрокурора. Москаль також зазначив, що наразі лише одна кримінальна справа щодо тих подій перебуває у суді — щодо військовослужбовця Ломоносова, котрий побив козака Гаврилюка. Більше жодної справи у суді немає.

При цьому голова ТСК наголосив, що досі так і не з’ясовано, хто ж давав команду стріляти в правоохоронців, адже лідери тодішньої опозиції це категорично спростовують. І досі так і не встановлено, чи були снайпери, про яких так багато говорять, і хто ж вони були.

«У мене немає слів, — лише розвів руками Геннадій Москаль. — Нехай ЗМІ самі чують та трактують. Це просто свинство, інакше назвати не можу. Яка це була людина — тільки суд визначатиме вину кожного. Ми говоримо про якихось снайперів, агентів ЦРУ, руку Кремля, а не можемо забрати з лікарні кулі».

Заступник в. о. начальника управління швидкого реагування «Сокіл» Олександр Єршов повідомив, що 20 лютого група із 20 спецпризначенців перебувала у дворі Кабінету Міністрів, серед них було двоє снайперів з гвинтівкою. Зі слів О. Єршова, в кожному підрозділі є по одній парі снайперів. Загалом у «Соколі» є три снайперські пари і три гвинтівки (пара бійців на одну гвинтівку). Ці гвинтівки куплено та надійшли після проведення чемпіонату з футболу «Євро-2012». Одна снайперська пара з Луганська перебувала у дворі Кабінету Міністрів. Ще дві пари — на вулиці Баговутівській. За цим фактом було проведено службову перевірку, здійснено огляд зброї та направлено до Генпрокуратури. Однак документацію та гвинтівку не вилучено. Гвинтівка знаходиться в кімнаті зберігання зброї у Луганську. «Ми тих снайперів будемо до святого Петра шукати», — заявив голова ТСК Г. Москаль.

Начальник головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України Олексій Руденко поінформував, що проведено службову перевірку, а матеріали і результати балістичної експертизи снайперської гвинтівки пари снайперів із Луганська передали до Генпрокуратури. На це Г. Москаль зауважив: з чим звіряти, коли кулі не вилучено з лікарні? Руденко також повідомив, що був наказ Захарченка відрядити до Києва снайперів із Луганська, Запоріжжя та Хмельницького. Серед них п’ятеро снайперів перебували у Кабміні, але в них снайперської зброї не було. Ще п’ятеро снайперів із Хмельницького були задіяні в охороні будівлі ОБОЗу та МВС, але також без снайперської зброї.

Начальник управління Північного територіального командування внутрішніх військ Микола Миколенко на запитання, чи провели інвентаризацію зброї, відповів, що вся зброя на місці. Однак залишається запитання, як ця зброя потрапила до Управління державної охорони і охорона Януковича отримала три автомати. За його словами, 18 лютого співробітники внутрішніх військ були без зброї, але потім тодішній командувач генерал-лейтенант Шуляк дав команду озброїти одну військову частину — близько 30 осіб — пістолетами Макарова. Озброєні бійці внутрішніх військ перебували біля Верховної Ради і на Банковій, однак зброю не використовували, — запевнив представник внутрішніх військ.

Під час засідання ТСК було оприлюднено ще й такі дані: внутрішні війська та інші силові структури почали отримувати зброю 20 лютого увечері, коли почався обстріл і їх було виведено з Майдану. Тоді було дано команду Захарченком застосовувати зброю. Бійці вийшли з Майдану на Банкову та на Грушевського до Кабміну і Верховної Ради. 20 лютого спецпідрозділ «Омега» близько 11.30 за наказом командувача прибув зі зброєю на Банкову та Інститутську. Саме «Омега» охороняла Межигір’я під час втечі Януковича. Всі спецпідрозділи «Омеги» мали снайперські підрозділи.

За даними МВС, під час сутичок було поранено 450 працівників правоохоронних органів, із них семеро загинуло. Серед поранених є і один військовий медик, котрий був одягнутий у білий халат та в накидку з червоним хрестом. Однак коли з його тіла було вилучено кулю, її не віддали на експертизу, а... подарували його дружині.

Керівник спецпідрозділу «Альфа» Володимир Човганюк запевнив, що працівники цього спецпідрозділу не застосовували зброю щодо мітингувальників. Він спростував версію, що саме «Альфа» підпалила Будинок профспілок. За його словами, Будинок профспілок підпалили самі мітингувальники. Водночас Човганюк підтвердив, що було проведено антитерористичну операцію за планом «Бумеранг», про що раніше заявляв Г. Москаль, але представники правоохоронних органів не підтверджували. Він також підтвердив, що на фото, оприлюдненому на одному з американських сайтів, бійці у дворі СБУ з жовтими пов’язками на руках — це справді співробітники «Альфи».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.