Постанова судді Апеляційного суду Києва Юрія Василенка про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми за 11 статтями Кримінального кодексу викликала шквал емоцій і політичних оцінок. Правові «кісточки» перемиватимуть пізніше, адже сама постанова на очі нікому, крім самого судді, досі не потрапляла.

Невідома нам з перших уст і реакція самого Леоніда Кучми. Його постійний представник у Верховній Раді Олександр ЗадорожнІй сказав, що глава держави нездужає через простуду, а повідомлення про порушення справи сприйняв з подивом.
О. Задорожній в інтерв’ю журналістам наголосив, що порушити кримінальну справу проти Президента можна лише за спеціальною процедурою — імпічментом. А такої процедури на сьогодні не створено. І послався з цього приводу на дві відповідні статті Конституції України (105-у і 111-у). Підоспіла і реакція з Варшави, де глава адміністрації Президента Віктор МедведЧук в інтерв`ю журналістам перед початком міжнародної конференції «Розширення ЄС та НАТО: перспективи України» пояснив, що є спеціальна процедура притягнення до відповідальності Президента України. Згідно зі ст. 111 Конституції України, це може відбутися тільки в порядку імпічменту. Як наголосив В. Медведчук, цю процедуру проводить виключно парламент, і суддя Апеляційного суду Києва не має повноважень порушувати кримінальну справу щодо недоторканної особи — Президента України.
На Конституцію, «яка обумовлює для певних категорій осіб, у тому числі народних депутатів і Президента України, користування імунітетом і правом недоторканності», послався і міністр юстиції України Олександр ЛавриновиЧ. «У даному разі сам факт порушення кримінальної справи є достатньо дискутивним, і з правової точки зору не витримує критики», — заявив він на прес-конференції у Києві.
Інша справа, що, за словами того самого О. Лавриновича, сьогодні в Україні на законодавчому рівні відсутня чітко розписана процедура притягнення зазначених осіб до відповідальності. З одного боку, відсутність у даному разі процесуального врегулювання притягнення (до відповідальності. — УНІАН) «не є підставою, щоб вирішувати на власний розсуд питання порушення цієї справи». З другого — цю проблему, очевидно, необхідно врегулювати законом.
А перший Президент України, лідер фракції СДПУ(о) Леонід КравЧук запропонував поглянути на ситуацію за загальнодемократичними мірками. Сумніваючись у достатності аргументів для порушення апеляційним судом Києва кримінальної справи проти Президента Леоніда Кучми, він журналістам назвав саму подію знаком демократії (бо кримінальну справу можна порушувати до будь-кого в державі, оскільки закон і Конституція для всіх однакові).
Власне опозиція коментує неординарний вчинок судді Василенка інакше. У тій самій Варшаві в інтерв`ю журналістам перед початком міжнародної конференції лідер СПУ Олександр Мороз назвав порушення справи прецедентом. За його словами, ідеться про абсолютно обгрунтовані звинувачення, які тривалий час висловлювали представники української опозиції, надсилали депутатські запити щодо цього, і на основі цих матеріалів і було порушено кримінальну справу. На думку лідера соціалістів, можновладцям, скоріш за все, не вдасться звільнити з роботи суддю Василенка, адже суддею його обрано довічно. А ось закриття самої справи Генпрокуратурою він не виключає.
Народний депутат, голова парламентської Тимчасової слідчої комісії Григорій ОмельЧенко заявив на прес-конференції про плани найближчим часом передати до Генеральної прокуратури додаткові матеріали у кримінальній справі, порушеній проти Президента Л. Кучми. Вони щойно розглянуті його комісією, тому не були долучені до подання в Апеляційний суд Києва. 
Та чи не найрадикальніший намір опозиції випливає із заяви журналістам Петра Симоненка і Юлії Тимошенко про те, що лідери опозиційних партій вимагають від Президента України Леоніда Кучми відмовитися від виконання своїх повноважень до завершення розслідування за кримінальною справою, порушеною проти нього Апеляційним судом Києва. На їхню думку, в разі проведення дострокових президентських виборів виконувати обов’язки Президента має Прем’єр-міністр Анатолій Кінах.