Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підтримує ідею проведення на початку грудня парламентських слухань про політичну цензуру. Під час зустрічі зі страйккомом журналістів він сказав, що цензура у ЗМІ є, підкресливши, що «це інколи сором’язливо прикривається редакційною політикою».
Одночасно глава парламенту застеріг, що парламентські слухання без належної підготовки можуть перетворитися на політичну маніфестацію. 
Володимир Литвин запропонував голові Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколі Томенку до 21 жовтня підготувати відповідний проект постанови для затвердження на засіданні погоджувальної ради, щоб наступного четверга винести на розгляд сесії. До парламентських слухань Володимир Литвин також запропонував опублікувати перелік назв ЗМІ та їхніх реальних власників, це, на його думку, зніме багато запитань.
Представники страйккому повідомили, що нині головне не просто привернути увагу до цієї проблеми, а чітко виписати тлумачення політичної цензури, відповідальність за її застосування, а також як боротися з цим злом. Вони готові надати перелік відповідних питань для розгляду народними депутатами. На переконання журналістів, предметом обговорення мають стати конкретні випадки застосування політичної цензури, невиконання норм законодавства стосовно ЗМІ і питання тиску на власників мас-медіа. Журналісти запропонували залучити представників усіх гілок влади, зокрема й самого Президента, до обговорення в парламенті вкрай важливого питання.
Вони повідомили, що нині в деяких редакціях є перелік тем, які забороняється висвітлювати, список політиків, котрі не можуть з’являтися на сторінках і в ефірі. Водночас журналісти запевнили, що не підтримують жодну політичну силу.
І хоча представники ЗМІ сподіваються мирним шляхом вирішити «наболілу» проблему, проте не виключають, що страйк може бути найефективнішим засобом змінити ситуацію. Одночасно журналісти запевнили, що не хочуть конфронтації між політиками і представниками «четвертої влади», бо тоді втрачається довіра до всіх.