Президент України Леонід Кучма відвідав Варшаву з коротким робочим візитом. Він зустрівся віч-на-віч із Президентом Республіки Польща Александром Квасневським, а також провів тристоронню зустріч з Квасневським і Верховним представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики Хав’єром Соланою, який брав участь у конференції «Розширення ЄС та НАТО: перспективи України».
Вочевидь, перспективи ці невтішні, адже учасники конференції більше говорили не про євроінтеграцію, а про внутрішньополітичну ситуацію в Україні.
Нестабільність України загрожує безпеці Європи, заявив на конференції Верховний представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики Хав’єр Солана. На його думку, Україна не демонструє позитиву після парламентських виборів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
«Часом здається, що Україна грає демократичними принципами, а не грає за цими принципами. Якщо так триватиме й надалі і Україна не буде обачлива в питаннях торгівлі зброєю, на неї чекає ізоляція на задвірках Європи», — сказав Верховний представник ЄС.
Присутній на конференції глава адміністрації Президента України Віктор Медведчук заявив, що соціально-економічна ситуація в країні набагато краща, ніж два-три роки тому, а політична проблема полягає «не в зміні окремих політиків, а в глибині трансформації владних відносин». У інтерв’ю журналістам у Варшаві він повідомив, що українська влада готова до переговорів з опозицією, додавши, що в Україні достатньо і «своїх «круглих столів».
А під час варшавської дискусії різні її учасники пропонували свій рецепт подолання внутріполітичної кризи в Україні. Так, лідер партії «Трудова Україна» Сергій Тігіпко порадив надати Президентові право розпускати парламент. Крім того, на його думку, опозиції треба дати змогу виступати в ЗМІ, а від неї зажадати взяти у протестах тайм-аут. Народний депутат України, голова Комітету ВР з питань євроінтеграції Борис Тарасюк назвав головною резолюцією конференції «Розширення ЄС і НАТО: перспективи України» усвідомлення її учасниками — представниками влади та опозиції необхідності продовження розпочатого в Києві діалогу. За словами Б. Тарасюка, ніхто не чекав, що цю конференцію буде використано для переговорів влади та опозиції, адже Леонід Кучма від участі в ній відмовився. Як повідомляв «ГУ», Президент України розцінив пропозицію польського прем’єра Міллера сісти за «круглий стіл» переговорів з опозицією у Варшаві як втручання у внутрішні справи України. Згодом Александр Квасневський порадив полякам бути обачливішими з подібними пропозиціями і підтвердив, що такий «круглий стіл» може бути проведено тільки в Києві.