Київ високо оцінює послідовну лінію діалогу цивілізацій, яку провадить Тегеран. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічі з Президентом Ісламської Республіки Іран Сейєдом Мохаммадом Хатамі. «Ваша політика має чимало прихильників, оскільки цей шлях не має альтернативи», — підкреслив В. Литвин.
Окрім того, зазначив Голова ВР, парламент із задоволенням сприйняв підписані під час першого візиту глави Ірану до України президентами двох держав документи: Договір про основні взаємовідносини і засади співробітництва між Україною та Іраном, Міжурядовий меморандум про торгово-економічне співробітництво на 2003—2007 роки, що містить програму його реалізації, Міжурядовий меморандум про взаємодію у боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Між міністерствами охорони здоров’я також підписано меморандум про взаєморозуміння.
На думку Володимира Литвина, законодавчим органам двох країн є над чим попрацювати і «український парламент готовий до співпраці». «Під час проведення Днів культури Ірану в Україні ми були б раді, якби іранська парламентська делегація відвідала нашу країну», — підкреслив Голова Верховної Ради, передаючи через Президента запрошення голові Меджлісу Ірану прибути з візитом у Київ.
В Ірані також очікують на приїзд української парламентської делегації на чолі з Володимиром Литвином. Як заявив Мохаммад Хатамі, зустрічі парламентаріїв зміцнюють дружбу між народами, адже «парламент — це символ народного волевиявлення». Крім того, він зазначив, що «Іран завжди був готовий до співпраці з Україною незалежно від підйомів та спадів у економіках обох держав». А характер ірано-українського економічного співробітництва Хатамі визначив як поступальний рух.
Напередодні зустрічі в парламенті відбулися переговори двох президентів та їхня зустріч із журналістами. Представників українських та іранських ЗМІ цікавили не лише питання двостороннього співробітництва, а й проблема Іраку.
Президент України Леонід Кучма вважає, що в ситуації навколо Іраку потрібно «до кінця» використати ті можливості, які надає ООН. «Гадаю, що і Україна, і Іран, виходячи з власної історії, — а ми знаємо, що таке війна, — за мирне розв’язання будь-яких проблем», — наголосив він. Кучма привітав готовність Іраку прийняти спостерігачів ООН, «щоб світ знав, що немає ні бактеріологічної, ні ядерної, ні хімічної загрози». В України та Ірану «немає розбіжностей» щодо мирного врегулювання конфлікту. Разом із тим, за словами глави української держави, в противному разі «треба шукати інші засоби, ефективні засоби».
Тегеран виступає проти одностороннього втручання США і порушення територіальної цілісності Іраку. «Сподіваюся, ми не станемо свідками руйнівної війни», — підкреслив Хатамі.
Що стосується двосторонньої співпраці, то президенти обговорили можливість будівництва газопроводу для транспортування іранської нафти до Європи через Україну. Крім того, на переговорах сторони обговорювали можливу участь України в будівництві газопроводу із Ірану до Вірменії.
Президенти також домовилися про співпрацю в галузі ядерної енергетики, зокрема в рамках МАГАТЕ, підкресливши, що домовленість не передбачає відновлення «Бушерського проекту». За словами Л. Кучми, зокрема, йдеться про досвід України в галузі медицини, якого вона набула після Чорнобильскої катастрофи.
Одностайні були глави держав у тому, що «наше майбутнє — це розвиток високих технологій». Леонід Кучма закликав не зупинятися на процесі складання наших АНів у Ірані, а йти далі, створюючи спільний консорціум. Головне при цьому, на думку Л. Кучми, «бажання сторін і політична воля керівників».
На прес-конференції не порушувалися делікатні теми, які останнім часом хвилюють громадськість. Навіщо зайві запитання? А для особливо нетямущих у прес-релізі було чітко зазначено, що «між Україною та Іраном відсутнє співробітництво у військово-політичній та військово-технічній галузях».