Перманентні трагедії на шахтах України — це прикмета сучасного моменту нашої історії. Придивіться уважніше до очей врятованих шахтарів, які щойно вийшли із вибою шахти імені Гайового. В них —чекання перемін. І ці погляди нічого доброго Кабінетові Міністрів не віщують.
Бо він заклав у проекті бюджету на 2003 рік на рятувальні роботи у галузі 75 мільйонів гривень, а на фінансування науковових досліджень з безпеки видобутку вугілля — менше вартості двох автомобілів іноземного виробництва: 240 тисяч гривень! Це обурило парламент і розлютило шахтарів. 
* * *
Акцію протесту розпочала у середу профспілка працівників вугільної промисловості України. Колективи 38 шахт прийняли рішення припинити видобуток палива, ще 85 шахт не відвантажуватимуть вугілля споживачам. Страйк приурочено до початку розгляду у Верховній Раді проекту бюджету на 2003 рік.
Керівництво профспілки звертає увагу на скорочення в проекті бюджету, порівняно з 2002 роком, обсягів фінансування галузі. Незмінна вимога, яку висувають протягом усіх акцій протесту, — вчасна виплата поточної заробітної плати та погашення заборгованості. За даними профспілки, на кінець вересня поточну зарплату на вугільних підприємствах було виплачено лише на 62 відсотки. Це в середньому. А в державній холдинговій компанії «Торезантрацит» на це саме число отримали лише 38 відсотків зарплати, у «Луганськвугіллі» — 29 відсотків, у «Донбасантрациті» — 8 відсотків.