Суддя палати з кримінальних справ Київського міського апеляційного суду Юрій Василенко (на знімку) порушив кримінальну справу проти Леоніда Кучми. Він зробив це на підставі свідчень і доказів, викладених у заяві п’яти народних депутатів України, — О. Мороза, Ю. Тимошенко, Г. Омельченка, О. Турчинова, Й. Вінського, яких офіційно попереджено про надання свідомо неправдивих свідчень.
Із зачитаного Ю. Василенком на прес-конференції стало зрозуміло, що главі держави інкриміновано порушення більш як десяти статей Кримінального кодексу. Зокрема, отримання хабара в особливо великих розмірах від П. Лазаренка, причетність до викрадання 12 млн. німецьких марок групою осіб, перевищення влади і зловживання владою, причетність до організації викрадення Г. Гонгадзе, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, порушення таємниці телефонних розмов, умисні дії на приниження національної гідності і честі громадян, зокрема Бродського і Суркіса, тощо.
Як наголосив парламентарій, кандидат юридичних наук Г. Омельченко, згідно з КПК постанова київського судді Ю. Василенка не може бути ніким оскаржена або скасована. Досудове слідство проводитиме Генеральна прокуратура, а остаточне рішення — саме за Юрієм Василенком.
Сам Юрій Олександрович пояснив свій безпрецедентний суддівський вчинок намаганням насамперед керуватися вимогами Конституції і законів України, а також гуманною спробою полегшити долю звинувачуваного у вчиненні тяжких злочинів глави держави на стадії досудового слідства, яке має довести чи спростувати обвинувачення.
Лідери опозиції Юлія Тимошенко і Петро Симоненко, наголошуючи у спілкуванні з журналістами на безпрецедентній принциповості і сміливості київського судді, очікують цього і від суддів та прокурорів областей і районів. Окрім того, запевняють, що контролюватимуть дії слідчих у справі і в разі потреби домагатимуться їх оскарження в установленому законом порядку. А загалом опозиція акцентує увагу на тому, що наполегливість у порушенні справи проти Л. Кучми підтверджує їхні наміри здолати політичну кризу в державі законним правовим шляхом.
Тим часом, як повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», народний депутат, колишній Генеральний прокурор України Михайло Потебенько вважає, що для порушення кримінальної справи стосовно Президента Леоніда Кучми недостатньо підстав.
У будь-якій ситуації, перш ніж приймати таке рішення, зазначає М. Потебенько, потрібні підстави, матеріали для порушення кримінальної справи. Зібрати матеріали на 35 статей Кримінального кодексу «практично неможливо», «це за один день не робиться».
Екс-генпрокурор також підкреслив, що відкриття кримінальної справи проти Л. Кучми не означає створення прецеденту. Водночас, наголосив М. Потебенько, «до кожної людини необхідно бути об’єктивним».