У Києві перебувають доповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи Анне Северинсен та Рената Вольвенд. Вони вивчають ситуацію в Україні з дотриманням узятих Києвом перед Радою Європи зобов’язань та забезпеченням прав і свобод людини. Гості мають намір дати оцінку минулим парламентським виборам, а також залишити рекомендації щодо проведення майбутніх виборів Президента. З цією метою вони провели дві зустрічі з парламентаріями — представниками більшості та представниками опозиції.
Під час зустрічі з представниками дев’яти парламентських груп і фракцій більшості доповідачі ПАРЄ цікавилися процесом її формування. Як пояснив після зустрічі народний депутат України Леонід Кравчук (СДПУ(о)), питання стосувалися того, чи впливав на формування більшості Президент і чи був тиск на депутатів.
За словами Леоніда Кравчука, керівники майже всіх дев’яти груп і фракцій наголошували, що «українська» специфіка формування більшості обумовлена тим, що на парламентських виборах «ніхто не переміг». «Більшість голосів набрала «Наша Україна», але найбільше — ще не означає конституційної більшості», — сказав Л. Кравчук. Саме тому довелося формувати більшість уже в стінах парламенту, і тут не можна було ділити парламентаріїв на білих і чорних.
Як повідомив журналістам Л. Кравчук, з опозиційних фракцій у більшість перейшли п’ять депутатів, великої міграції не було. Що стосується Президента, то Леоніда Кучму справді цікавлять ці процеси, але зацікавленість не означає здійснення якогось тиску, упевнений Леонід Кравчук. Така специфіка формування більшості часто викликає непорозуміння і в опозиції, і в більшості. Але непорозуміння і тиск — це різні речі, вважає Л. Кравчук. Сьогодні важко сказати, чи не стане завтра меншість частиною більшості, додав він.
На зустрічі з представниками опозиції Анне Северинсен, зокрема, запитала про бачення опозиційними силами перспективи на найближчі кілька років.
У опозиції є єдиний погляд на подальшу перспективу розвитку країни після досягнення своєї найближчої мети — відставки Президента Леоніда Кучми. Про це заявив лідер Соцпартії Олександр Мороз після зустрічі з доповідачами Парламентської асамблеї Ради Європи. За його словами, позиція СПУ, Комуністичної партії, блоку Юлії Тимошенко та блоку «Наша Україна» «цілком збігається» в питаннях реформ політичної системи. Зокрема, йдеться про баланс трьох гілок влади в країні, повідомив народний депутат.
Водночас Олександр Мороз допускає, що в представників опозиційних сил можуть бути розбіжності в питаннях соціально-економічних реформ. Проте їх можна буде усунути після проведення політичних реформ, оскільки саме реформування політичної системи передбачає домінування тієї чи тієї думки залежно від результатів демократичних виборів і завдяки використанню демократичних механізмів. «Тоді це буде фактична воля народу — рухатися тим чи тим шляхом або шукати компромісний варіант, проте все робитиметься прозоро, зрозуміло для народу і тих політичних сил, які підтримують владу, сформовану внаслідок демократичних виборів, або перебувають в опозиції до неї», — наголосив О. Мороз.