Приблизно такий лейтмотив загальних зборів членів Всеукраїнської асоціації інтелектуальної власності. Зібрання констатувало: на внутрішньому ринку реалізується немало продукції «піратського» походження. А Кабмін, хоч і прийняв нещодавно постанову про державних інспекторів, але їх на всю країну передбачено набрати лише двадцять оcіб. Замало, щоб викоренити численні зловживання на ниві інтелектуальної власності. Реальна сила, що в змозі прийти на допомогу, вважає голова Держдепартаменту інтелектуальної власності Микола Паладій, — громадські інспектори з членів асоціації, що діятимуть у всіх регіонах держави. За його словами, працюватимуть вони не тільки на засадах патріотизму, що малоефективно. З фондів організації їм виплачуватимуть «серйозну заробітну плату».
В асоціації вважають, що розвиток системи захисту від «піратів» у підсумку принесе реальне поповнення до державної скарбниці. Так, бюджет Сполучених Штатів отримує лише за рахунок відрахування за використання авторського права від чотирьох до п’яти відсотків доходів. В Україні поки що — жодної копійки.
Інспектори захищатимуть від «піратів» інтереси і вітчизняних виробників, і іноземних компаній, які страждають від підробок. Наскільки серйозні порушення на цій ниві, свідчать дані, наведені фірмою «Адідас». Майже 90 відсотків її продукції, що реалізується на нашому ринку, — «піратська». Деякі з іноземних виробників продуктів програмного забезпечення, поінформував Микола Паладій, вже зверталися до асоціації по допомогу. Але за кордоном у те, що в Україні зможуть реально — не на словах, а на ділі — відстоювати інтереси іноземних кампаній, вірять мало.