Минулої суботи в Україні відбувся черговий етап акції «Повстань, Україно!» — «Народний трибунал». Наймасовіше «судове дійство» розгорнулося на Європейській площі столиці. У ньому, за підрахунками опозиції, взяли участь 30 тисяч осіб. Цифра міліції значно скромніша — приблизно 8—12 тисяч.
Акція відбувалася під прапорами «Батьківщини», УНР, УНА-УНСО, «Собору», ПРП, КПУ, СПУ та блоку «Нашої України». Сам лідер «НУ» Віктор Ющенко цього разу на мітинг не прийшов, хоча представники його блоку були не тільки присутні, а й брали участь у процесі. Тарас Чорновіл та Володимир Яворівський, наприклад, виступали як свідки.
Організатори підготували вимоги про порушення кримінальної справи проти Президента України Леоніда Кучми, в яких звинувачують його в порушенні 35 статей Кримінального кодексу. Для ведення «судового процесу» мітинг обрав «Народний трибунал» на чолі з головою — екс-головою Черкас Володимиром Олійником і секретарем — депутатом від Соцпартії Йосипом Вінським. Оскільки адвокат Віктор Медведчук знехтував запрошення організаторів, «Народний трибунал» доручив вести захист Президента редакторові газети «Свобода» Олегу Ляшку. Звинувачення на адресу Л. Кучми зачитали «прокурори»: народні депутати Сергій Головатий (колишній міністр юстиції), Григорій Омельченко та екс-депутати Віктор Шишкін (колишній Генпрокурор) і Анатолій Єрмак. «Народний трибунал» після всебічного розгляду справи «Народ України проти громадянина Кучми» виніс «вирок»: засудити Леоніда Кучму до вищої міри покарання — пожиттєвого ув’язнення. Президента звинуватили, зокрема, в державній зраді, зазіханні на життя людини, перешкодженні діяльності політичних партій і громадських організацій, незаконному відкритті валютних рахунків, відмиванні «брудних» грошей, привласненні повноважень, не передбачених Конституцією, що призвело до узурпації влади. Учасники акції закликали міжнародну спільноту надати моральну підтримку опозиційним силам в Україні.
Народний депутат Олександр Турчинов пообіцяв: вирок «Народного трибуналу» буде надруковано стотисячним накладом, щоб з ним могли ознайомитися вітчизняна та закордонна громадськість. За словами Юлії Тимошенко, «рішення всенародного суду» має і «прикладне значення»: «Ми знайдемо суддю або слідчого, який оголосить про порушення кримінальної справи за цими матеріалами». Утім, Олександр Мороз вірить, що чесні люди є і на вулиці Різницькій: «Генпрокуратура зможе добровільно порушити цю справу».
Після закінчення акції на площі колони рушили до ГПУ, де відбувся ще один мітинг. Група народних депутатів передала першому заступникові Генпрокурора Сергію Винокурову рішення «Народного трибуналу» — для полегшення «добровільного порушення справи». Заступник Генпрокурора офіційно запевнив парламентаріїв, що заяву прийнято до розгляду, а рішення про порушення чи відмову в порушенні кримінальної справи ухвалять протягом десяти днів. Тим часом лідери опозиції оголосили про підготовку до наступної акції. «Режим Л. Кучми буде повалено, навіть якщо прокуратура і цього разу виконає захисні функції», — запевнила Юлія Тимошенко.