Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко застерігає кандидатів у Президенти від застосування під час виборчої кампанії так званих «брудних технологій».
Народний депутат неодноразово звертав увагу на те, що після подій на Євромайдані необхідно показати і для себе, і для світу стандарт проведення демократичних, чесних виборів та залишити в минулому всі брудні технології, які мали місце під час попередніх перегонів.
Однією із таких технологій Микола Томенко назвав «війну рейтингів», коли вигадані результати соціологічних досліджень за гроші розміщувалися передовсім на телебаченні та центральних медіа. Нині, за словами глави комітету, представники декількох телеканалів поінформували його, що дехто з кандидатів планує використати стару технологію — розмістити фальсифіковані рейтинги.
«Для нас надзвичайно важливо, щоб ключові кандидати у Президенти та головні ЗМІ визначились стосовно того, як діяти із соціологією. В медіа повинні потрапляти лише дослідження авторитетних соціологічних компаній, які довший час працюють на ринку і раніше не мали проблем із коректністю своїх показників», — вважає М. Томенко.
Також, на його думку, було би важливо, щоб принципи взаємин у цій ситуації визначили і медіа, щоб вони разом із головними соціологічними компаніями та науковцями не допустили дискредитації соціології як науки.
Водночас голова комітету наголосив на важливості проведення теледебатів за участю кандидатів у Президенти. Крім того, він пропонує, аби вони проводилися силами лише українських, а не зарубіжних телеведучих. Особливо важливими, вважає Томенко, будуть дебати між кандидатами у Президенти в другому турі. Тому їх ведучий має бути визначений, а не призначений.
М. Томенко також звернув увагу на те, що за останні два тижні всі законопроекти про медіареформу в Україні «нагло зняті» з порядку денного парламенту. «Просто нахабно, без пояснень, — заявив він. — У нас нова влада суспільного телебачення вже не хоче? То ви скажіть офіційно, що ми відмовляємося від суспільного телебачення». Так само, зазначив Томенко, не вноситься до порядку денного і законопроект про роздержавлення ЗМІ. Народний депутат також наголосив на потребі змінити парламентську «четвірку» у складі Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.
Вл. інф.