Більшість зобов’язань, які Україна брала на себе під час вступу в Раду Європи, ми виконали, зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на учорашній зустрічі з доповідачами ПАРЄ Анне Северинсен та Ренатою Вольвенд. «Ми себе вже переконали в тому, що Україна має бути в європейському співтоваристві невід’ємною складовою, проте нам залишається багато здійснити, щоб ці наміри були реалізовані», — сказав він і додав, що «ми подекуди бажане видаємо за дійсне».
Володимир Литвин подякував співбесідницям за велику роботу, спрямовану на те, «щоб Україна швидше підтягувалася до європейських стандартів», передовсім у частині, яка стосується національного законодавства. Анне Северинсен, у свою чергу, наголосила на важливості виконання Києвом узятих на себе зобов’язань. Мету свого візиту вона сформулювала так: «Ми приїхали, щоб порушити питання про майбутні вибори (президентські. — «ГУ») і свободу преси в Україні». Як розповіла Анне Северинсен, чутки про поширення в Україні цензури дійшли й до Страсбурга.
Вочевидь, нині ПАРЄ має сумніви з приводу чіткого виконання Україною своїх обов’язків. «Не тою» здається Раді Європи й реакція української влади на вересневі акції протесту. «Наслідки антипрезидентських виступів ще раз продемонстрували, що з березня минулого року стосовно однієї з головних вимог демократії — права народу на свободу волевиявлення жодних позитивних змін у країні не відбулося», — заявила Анне Северинсен кілька днів тому в Копенгагені.
Делегація Парламентської асамблеї Ради Європи перебуватиме в Києві до 16 жовтня. В понеділок доповідачі ПАРЄ зустрілися з головою тимчасової спеціальної слідчої комісії ВР народним депутатом України Григорієм Омельченком, представниками парламентської опозиції, а також уповноваженими представниками депутатських фракцій та груп, які входять до парламентської більшості.