Центр політичного життя в Україні знову переміщується у стіни парламенту — два тижні Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі. Робота парламенту буде непростою не лише тому, що впродовж цього тижня депутати мають обговорити 96 проектів законів, а в середу розпочати розгляд проекту державного бюджету-2003 у першому читанні. А й тому, що нових обертів набирає структуризація парламенту, його поділ на «більшість» і опозиційну «меншість», перерозподіл парламентських комітетів.
Координаційна рада більшості вже вирішила всі технологічні питання, залишилося лише ухвалити остаточне політичне рішення. За попередніми домовленостями, опозиції буде віддано три парламентські комітети — інформаційний, правоохоронний і з прав людини. Президент України Леонід Кучма заявляє, що співпрацюватиме з парламентською більшістю в будь-якій конфігурації. Водночас, як зазначив в інтерв’ю журналістам після погоджувальної ради постійний представник Президента України у Верховній Раді народний депутат Олександр Задорожній, без продовження діалогу з «Нашою Україною» досягти компромісу в парламенті буде дуже складно. Остаточне політичне рішення «більшовики» планують прийняти вже цієї середи. Але доти, за словами О. Задорожнього, в питанні про перерозподіл керівних посад у ВР можливі будь-які варіанти.
«Наша Україна» офіційних заяв про перехід в опозицію ще не робила і продовжує переговори з лідерами дев’яти фракцій. Лише окремі лідери партій, що входять до блоку Віктора Ющенка (лідери УНР Юрій Костенко та партії «Реформи і Порядок» Віктор Пинзеник) відкрито заявляють про свою опозиційність. Водночас всі «нашоукраїнці» наполягають на вирішенні ще одного принципового регламентного питання — внести зміни до Регламенту, щоб змусити кожного народного депутата голосувати особисто. Якщо проект цієї постанови не буде поставлено на голосування у четвер, фракція погрожує блокувати роботу парламенту.
Не здає своїх позицій і опозиційна трійка, надалі наполягаючи винести на розгляд парламенту питання про політичну ситуацію в країні.
Серед проектів законів, які погоджувальна рада голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій і груп затвердила до розгляду цього тижня, —шість законопроектів, внесених Президентом України як невідкладні, і тринадцять, які уряд просить розглянути позачергово. Це, зокрема, проекти законів про порядок виділення в натурі земельних часток (паїв) та їх обмін, про загальнодержавну національну космічну програму України на 2003—2007 роки, про соціальні послуги, нова редакція Концепції національної безпеки України, зміни до законів з питань надання допомоги малозабезпеченим сім’ям, про оподаткування прибутку підприємств, про акцизний збір, зміни до Кодексу законів про працю стосовно відповідальності за невчасну виплату зарплати та інші.
16 жовтня о 15 годині у Верховній Раді розпочнуться парламентські слухання про виконання законодавства щодо розвитку загальної середньої освіти в Україні.
Цього тижня депутати також планують визначитися, чи було легітимним голосування у сесійному залі 26 вересня, коли спрацювали картки деяких відсутніх  народних депутатів, мають намір створити тимчасову слідчу комісію для перевірки сплати податків великими підприємствами різних форм власності, адже з виконанням доходної частини держбюджету нині виникають чималі проблеми.