Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах переконаний, що Верховна Рада ратифікує угоду про створення міжнародного консорціуму з управління українською газотранспортною системою. При цьому він зазначив: усі питання, що стосуються стратегічних інтересів України, зокрема в газотранспортній системі, потрібно вирішувати тільки на основі узгоджених дій Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів. Ідеться про технічну та технологічну надійність системи, її конкурентоспроможність.
Україна відкидає ті варіанти створення міжнародного консорціуму, які не відповідають її інтересам, заявив прем’єр і підкреслив, що завдяки розрахункам низки українських міністерств і відомств вона відмовилася від пропозиції Росії знизити частку сторін у статуті створюваного консорціуму до 34%, а також зарахувати корпоративні облігації із заборгованості НАК «Нафтогаз Україна» за газ перед РФ до статутного капіталу майбутнього консорціуму. Прем’єр повідомив, що на засіданні уряду в середу прийнято рішення розширити склад міжвідомчої групи з підготовки пропозицій про створення міжнародного консорціуму. До неї також увійдуть народні депутати, фахівці нафтогазового комплексу України, науковці та аналітики. «Ми далі працюватимемо не тільки прозоро, а й сучасними професійними методами, маючи на увазі всі складові, починаючи з інтересів України та необхідності, щоб газотранспортна система працювала эфективно й надійно», — заявив А. Кінах, кажучи про роботу цієї міжвідомчої групи.
Добре б, якби далі все було зрозуміло і прозоро, а то найбільш рекламовано-засекречений проект наводив на різні думки... Дивно, що тільки після Кишинева прем’єр дещо занепокоївся «певним ажіотажем навколо створення міжнародного консорціуму». Щоправда, «ажіотаж» у Кабміні сприймають лише як можливість «стати інструментом для поглиблення політичної конфронтації» у країні. Не більше.
А ще все-таки цікаво було б дізнатися, яку роль уготовили в майбутньому прозорому консорціумі Німеччині? Адже ФРН вважається третім рівноправним його партнером.
Утім, наступний тиждень покаже, зі щитом Україна чи (нехай вибачать мені римляни) під щитом. Оскільки в суботу до Києва прибувають доповідачі Ради Європи, які вважають, що в Україні «є великі проблеми з правом громадян на мітинги», і, на думку Анне Северинсен, небажання українського Президента зустрічатися з опозицією в РЄ розцінюють як шкоду Кучми самому собі. А в неділю до нас завітає об’єднана американо-британська група експертів з питань експорту станцій радіоелектронної розвідки «Кольчуга».
Головне — не опинитися на щиті...