Створення парламентської більшості — перший крок до дострокових виборів. Про це заявив на прес-конференції голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації народний депутат Микола Томенко. Адже виникло ніби два паралельні парламенти, і той, який склала більшість, насправді «не здатний буде вирішувати серйозні питання».

Фактично, сказав Микола Томенко, до оголошеної парламентської більшості входить лише 225 народних обранців, оскільки п’ять депутатів-сумісників «незаконно перебувають у залі».

Якщо ж відбудеться перерозподіл парламентських портфелів і за опозицією («Наша Україна», БЮТ, СПУ і КПУ) залишиться тільки три комітети (в тому числі і Комітет з питань свободи слова і інформації), то Микола Томенко, ймовірніше, складе свої повноваження. «Я не впливатиму на прийняття рішень на засіданнях голів комітетів, а бути статистом не хочу, — пояснив він. — Крім того, вочевидь блокуватимуться законопроекти, подані моїм комітетом».

Голова парламентського комітету має намір звернутися до Конституційного Суду стосовно визнання неконституційними деяких положень указів Леоніда Кучми про адміністрацію Президента. Зокрема, народного депутата непокоїть «двовладдя» в державі і поведінка глави АП Віктора Медведчука, який «поводиться, як спадкоємець Президента»: видає розпорядження, підписує листи з питань, які не належать до його компетенції.

Микола Томенко, переконуючи журналістів, що з будь-якої кризи є вихід, повідомив, що найближчим часом ініціюватиме парламентські слухання про політичну цензуру в країні.