Лідери акції «Повстань, Україно!» — Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Петро Симоненко — на прес-конференції в УНІАН запевнили: всеукраїнський народний трибунал відбудеться в призначений час. І це буде не час «ікс», а 14.00 на Європейській площі столиці. Головний обвинувачений той самий — Л. Кучма. Йому, як було сказано, заздалегідь направили «повістку» і порекомендували скористатися конституційним правом на адвокатський і громадський захист. Адвоката кличуть також — ним, на думку опозиції, має бути «головний захисник» глави держави керівник президентської адміністрації.
Над звинуваченням уже багато тижнів працює група провідних фахівців-юристів. Воно складається з тридцяти пунктів.
Користуючись нагодою, лідери опозиції через ЗМІ нагадують, що конкретну кримінальну справу за документами трибуналу в Україні має право порушити «будь-який суддя будь-якого суду» чи працівник прокуратури, і сподіваються, що в країні знайдеться такий чесний судочинець. Поки що знаходяться інші —О. Мороз, П. Симоненко, Ю. Тимошенко заявили про превентивний тиск правоохоронних органів на учасників акції і про виклики їх особисто до прокуратури.
Проте погрози вже давно нікого з них не лякають. Тим паче зараз, після повернення з регіонів, де «громадяни додали місцевих фактів для звинувачення режиму» і готові провести у цей день регіональні трибунали над ним.