Позавчора з ініціативи Голови Верховної Ради Володимира Литвина відбулася зустріч лідерів усіх парламентських фракцій та груп, на якій обговорювали ситуацію, пов’язану з кризою в парламенті.
Хоч як представники більшості вмовляли опозицію «жити дружно», «сидіти тихо і не зривати роботу парламенту», після завершення зустрічі представники «Нашої України», БЮТ, СПУ та КПУ категорично заявили, що не братимуть участі в голосуванні наступного пленарного тижня і наполягатимуть на початку процедури імпічменту Президенту та на розгляді питання політичної ситуації в Україні.
Останнє питання Голова ВР Володимир Литвин пообіцяв поставити на голосування в тому разі, якщо депутати вийдуть з такою ініціативою. Але представник фракції КПУ Адам Мартинюк переконаний, що більшість не піде на цей крок, і конфлікт триватиме.
Соціаліст Йосип Вінський заявив, що його фракція блокуватиме роботу парламенту, якщо парламентська більшість порушуватиме Регламент і не голосуватиме картками особисто. На його думку, представники «дев’ятки» не розуміють, що відбувається, і вважають, що політичної кризи в державі немає.
Лідер фракції «Наша Україна» Віктор Ющенко певен: відповідальність за події в парламенті має взяти на себе більшість. Він зауважив, що «принципи формування більшості, які сьогодні демонструються, є порочними». На переконання Ющенка, не можна «втрачати пульс переговорного процесу», проте влада... «не прийме цей діалог». За його словами, «НУ» не блокуватиме наступного тижня роботу парламенту, однак, імовірно, не голосуватиме.
Фракція БЮТ не бачить конструктивного підходу до ситуації у парламенті в діяльності більшості, яка, за словами Олександра Турчинова, створюється «шляхом тиску і залякування».
І хоча в переговорному процесі крига не скресла, Голова ВР Володимир Литвин і деякі представники опозиції назвали цю зустріч корисною. За словами глави парламенту, вона показала, що в опозиції і пропрезидентських фракцій «більше того, що об’єднує, ніж того, що роз’єднує». Її учасники домовилися продовжувати переговори.
Володимир Литвин повідомив, що обговорювали також і «неприємні речі», зокрема перерозподіл комітетів. На переконання глави парламенту, це питання постало у зв’язку з відмовою деяких голів парламентських комітетів доповідати на сесійних засіданнях із законопроектів.
Учора ще тривали переговори фракцій і груп, які входять до більшості, про розподіл комітетів. Як і очікувалося, найпопулярнішим комітетом став бюджетний, на керівництво яким претендують п’ять «більшовицьких» фракцій. Для опозиційних «меншовиків» резервують три комітети: з питань свободи слова та інформації; з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
Проте, за словами Голови Верховної Ради, якщо опозиція розблокує роботу парламенту, питання перерозподілу портфелів може бути відкладено. Водночас В. Литвин висловив думку, що цей перерозподіл посад може загострити ситуацію в парламенті.
До того ж наступного тижня більшість планує обговорити кандидатури коаліційного уряду. Раніше лідери більшості заявили, що Анатолій Кінах залишатиметься на посаді Прем’єр-міністра. Втім, сам Голова ВР Володимир Литвин вважає ці заяви нещирими. На його думку, всі кулуарні розмови і домовленості прикривають публічними деклараціями, а посада прем’єра — головна в контексті наступних президентських виборів.
Сам Голова ВР Володимир Литвин, коментуючи можливу зміну керівництва Бюджетного комітету, зазначив, що на сьогодні пріоритетним є питання діяльності цього комітету.
«Голова Бюджетного комітету є. Бюджетний комітет працює. Мені імпонує, що незважаючи на те, що в Бюджетний комітет входять представники різних фракцій і люди різних політичних поглядів, вони розмовляють мовою професіоналів», — сказав В. Литвин.