Антикорупційну кампанію проти чиновників-хабарників з реєстраційних та дозвільних структур розпочали представники сільгосппідприємств та Асоціації фермерів Львівської області. Хоч нова влада ратує за системні зміни в економіці, чиновники у районах продовжують шантажувати та провокувати виробників сільськогосподарської продукції на дачу хабарів і намагаються далі паразитувати на приватному бізнесі.

«Жодного хабара. Корумпованих чиновників у відставку!» — з таким закликом до своїх колег звернулися великі та малі підприємства регіону. Вони провели кілька відкритих зустрічей та прес-конференцій, на яких висунули свої вимоги. Що приховується за несподіваними кроками?

Черга завдовжки в 18 років

Донедавна реєстрацію договорів оренди земельних паїв проводили в управліннях земельних ресурсів. З 1 січня 2012 року ці функції передали управлінням юстиції. Ось що розповів про нові віяння на прес-конференції заступник директора з організації виробництва сільськогосподарського підприємства «Західний Буг» Юрій Одноріг: «До 2012 року ми щорічно реєстрували 10 тисяч договорів, а після змін лише 617. Це в 16 разів менше — ось які результати покращення. Якщо далі працюватимемо такими темпами, 11 тисяч договорів будемо реєструвати 18 років. А договори оренди підписують тільки на п’ять років. Ми звертаємось до управлінь юстиції, кожне з яких має свій підхід. Це ніби якась приватна контора. За два роки боротьби з цими структурами нам вдалося домогтися звільнення лише начальника реєстраційного відділу Сокальського району».

«Західний Буг» обробляє 35 тисяч гектарів земель. Тут працює 450 працівників. Лише за минулий рік до бюджетів різних рівнів сплатили 21,5 млн. грн., та 26 млн. грн. орендної плати за земельні паї. Замість того, щоб розвивати бізнес та піднімати економіку області, виробники змушені боротись з бюрократією та хабарництвом чиновників.

Підприємство «Західний Буг» працює у семи районах Львівської області, у кожен з яких потрібно подавати документи в реєстраційні служби управлінь юстиції. І тут підприємці часто стикаються з проблемою, коли кожна з реєстраційних служб по-своєму трактує законодавство, затягуючи у такий спосіб процес реєстрації і легалізацію укладених з громадянами договорів оренди землі. Вони ставлять різні вимоги щодо порядку подання заяви про державну реєстрацію прав оренди та вимагають документи, що не передбачені чинним законодавством.

«Після наших звернень реєстраційна служба головного управління юстиції Львівщини спростувала необгрунтовану вимогу районних управлінь, але минуло вже півроку, а ситуація практично не змінилася, — розповів Юрій Одноріг. — Проблему не вирішено, робота далі блокується. Тільки на нашому підприємстві накопичилося понад одинадцять тисяч підписаних з власниками землі договорів оренди землі.

Державні реєстратори незаконно відмовляють у реєстрації, затягують час, провокуючи нас на дачу хабарів. І така ситуація в усій Львівській області».

Колегу по нещастю підтримує Анастасія Свелеба, голова асоціації молоковиробників Львівщини: «Недосконалість нормативно-правових актів сільгоспвиробників у 2014 році поставили нас у такі умови, що ми змушені сплачувати податки за договорами, які втратили свою чинність».

Механізм корупції

В одних випадках державні реєстратори працюють досить повільно. Приймають по три-чотири особи на день, що спричиняє великі черги та невдоволення. Деколи вимагають додаткові документи, які не передбачені законодавством. Іноді навіть не називають причин і повертають договори на доопрацювання, обмежують кількість заяв, які можуть прийняти від однієї людини.

Кажуть, що технічно не можуть прийняти більш як 5—10 заяв на день, а то й на тиждень. Водночас встановили собі розпорядок роботи з прийому заяв з 10:00 до 15:00, і обідня перерва — з 13:00 до 14:00.

Ось про який механізм корупції розповіли учасники прес-конференції у львівському прес-клубі. Чиновники умисно затягують роботу, а тим часом дуже швидко проводять реєстрацію договорів оренди нікому не відомих підприємств. Для прикладу, для одного з сільськогосподарських підприємств за сім останніх місяців зареєстровано 2811 прав оренди землі.

Реєстратори працюють навіть у нічний час. Вони кажуть, що не можуть зареєструвати більше п’яти договорів за день, а після роботи для одного підприємства реєструють до 20 договорів. Навіть вночі працюють. З 748 договорів оренди, зареєстрованих Жовківським районним управлінням юстиції, 475 припадають на вихідні дні і післяробочий час.

«Це пряма корупція, і без відома керівництва головного управління юстиції в особі начальника Багряка Андрія Степановича та начальника реєстраційної служби Ясінської Людмили Євстахівни це робитися не може», — заявляють орендарі земель.

Який вихід?

Виробники сільгосппродукції не раз зверталися до Головного управління юстиції у Львівській області та Міністерства юстиції щодо роз’яснень та неправомірності дій державних реєстраторів. Така сама ситуація і з головним управлінням Держземагентства. Писали скарги і в правоохоронні органи, але все безрезультатно, жодних перемін.

Ситуація тривожна, бо ставить під загрозу саме існування сільськогосподарських підприємств, оскільки земля є основним засобом для виробництва. А такі неправомірні дії сприяють рейдерському захопленню земель, які підприємства обробляли багато років, вважає голова Асоціації фермерів Львівської області Ярослав Кардаш: «Нині найбільше себе дискредитували керівники управлінь, що займаються реєстрацією. Вони далі спокійно почуваються у своїх кріслах і переконані, що і при новій владі збільшуватимуть власні статки, паразитуючи на приватному бізнесі. Сформувалась ціла корупційна система, вершина якої — Міністерство аграрної політики».

На його думку, потрібно змінити систему реєстрації договорів, бо після реорганізації колгоспів селяни п’ятий раз переоформляють документи на землю. І весь час виникають бюрократичні перепони.

Сільгоспвиробники настроєні досить рішуче. Якщо їхні вимоги не будуть виконані, вони обіцяють заблокувати корумповані структури управлінь юстиції та управлінь Держземагентства у Львівській області. Це не тимчасова кампанія, а добре продумані кроки, щоб побороти систему хабарництва на селі. Перший крок — вивести на чисту воду чиновників з реєстраційних та дозвільних структур.

Як заявив заступник директора «Західного Бугу» Юрій Одноріг, підприємці вимагають звільнити та не допустити повторного призначення на посади керівника Головного управління юстиції Львівщини Андрія Багряка, начальника реєстраційної служби Людмили Ясінської, керівника головного управління Держземагентства Львівщини Степана Ярмуса, начальників реєстраційних служб Сокальського, Жовківського та Бродівського районів.

«Якщо наш голос залишиться не почутим, наші трактори та комбайни заблокують корумповані структури управлінь Держземагентства та юстиції по всій області аж до того часу, поки корупціонери з цих структур не звільнять кабінети. Також ми звертаємось до представників українського бізнесу — час починати з себе: жодного хабара корумпованим чиновникам», — закликає Юрій Одноріг.

Фото автора.

Ініціатори кампанії боротьби з корупцією заступник директора сільгосппідприємства «Західний Буг» Юрій Одноріг, німецький фермер Тім Нандельштедт, голова Асоціації фермерів Львівщини Ярослав Кардаш під час прес-конференції.