Черговий моніторинг наших читачів про законадавчу роботу парламенту власні кореспонденти «Голосу України» провели у Харківській, Полтавській, Черкаській та Миколаївській областях. Нагадаємо, ми просимо відповісти наших читачів на такі запитання:

1. Який найважливіший закон прийняла Верховна Рада України останнім часом?

2. Який найважливіший закон має прийняти Верховна Рада найближчим часом?

Перш ніж аналізувати відповіді, звернемо увагу на спільні риси, характерні для різних регіонів, у тому числі і під час попередніх досліджень думок респондентів. Передусім кидається у вічі те, що різні соціальні групи стежать за прийнятим законодавством відповідно до своїх професійних інтересів. З другого боку, пересічний громадянин, який не має власної справи, а працює на виробництві, взагалі мало цікавиться роботою вищого законодавчого органу. Його насамперед цікавить можливість працювати, а отже, отримувати гідну зарплату, аби не зводити кінці з кінцями.

Зрозуміло, вони хочуть, щоб були прийняті закони, які гарантували б соціальну захищеність. Але про це мова піде дещо нижче.

Ще одна характерна риса: громадян найменше цікавлять політичні питання, а їхні думки більше спрямовані на розв’язання економічних проблем, подолання бідності, корупції, організованої злочинності.

Ось як розподілилися відповіді.

1. Майже дві третини не спромоглися назвати найважливіший закон, прийнятий парламентом за останній час. Найбільшу необізнаність проявили у Харківській та Полтавській областях. У Черкаській, як ми вже звертали увагу в попередньому огляді щодо інших регіонів, наші респонденти у багатьох випадках називали закони, прийняті народними обранцями попередніх скликань. Таких тут виявилося майже 25 відсотків.

Серед законодавчих актів, з якими знайомі опитувані, перше місце виборов Земельний кодекс. Його серед найважливіших актів, прийнятих за останній час Верховною Радою, назвали понад 20 відсотків респондентів, що дали відповідь на перше запитання. І це — не дивно, у чому можна переконатися після аналізу відповідей на друге запитання.

На другому місці — закон про статус депутатів місцевих рад. Його у своїх відповідях вказали більш як 15 відсотків читачів, котрі цікавляться законодавством. Передусім тому, що Київ — далеко, а більшість питань потрібно вирішувати на місцевому рівні. А це означає, що увага наших громадян зміщується в бік місцевого самоврядування, яке потрібно наповнити реальним змістом.

Окрім того, кожен десятий респондент назвав закон про державний бюджет, який таким чином посів третє місце серед законодавчих актів, що змогли назвати наші читачі.

І їхній інтерес обумовлений тим, що саме головний фінансовий документ країни постійно в центрі уваги і влади, і опозиції. Крім того, багатьох читачів хвилює проблема отримання зарплат, субсидій, соціальної допомоги. Від товщини державного гаманця залежить товщина гаманця багатьох наших громадян.

2. Як і в попередніх опитуваннях, серед законодавчих актів, що найбільше очікують громадяни України, лідирує податкове законодавство і, зокрема, Податковий кодекс.

На це ми вже звертали увагу під час аналізу попередніх опитувань. Цього разу понад дві третини опитуваних поставили його на перше місце. Дехто — понад 20 відсотків — конкретизував: Податковий кодекс. Ось думка приватного підприємця Юрія Рижкова з Полтави: «Прийміть Податковий кодекс, який забезпечить піднесення в підприємницькій сфері, як це зроблено — і вже давно — в Російській Федерації».

На друге місце, хоч як дивно, вийшло прохання прийняти закон про заборону продажу землі. Зокрема, придатної для вирощування сільськогосподарських культур. Таких респондентів виявилося понад 20 відсотків. Особливо хочуть такого закону жителі Миколаївської області — більш як 25 відсотків опитаних.

Майже 18 відсотків громадян очікують закону про подолання бідності і соціальний — не декларований —захист знедолених.

Ще 15 відсотків респондентів вважають за потрібне підсилити законодавство про боротьбу з корупцією та організованою злочинністю. Десять відсотків очікують закону про заборону пропаганди насильства і моральної розпусти на телебаченні, у пресі та книжковій продукції. Стільки само ратують за заборону реклами у ЗМІ алкоголю і тютюнових виробів та виробництва реклами іноземною мовою.

***

Підбиваючи підсумки моніторингу, можна дійти  висновку: передусім у центрі уваги українського суспільства ті проблеми, які найбільше хвилюють громадян. А тому вони очікують від законодавців відповідної реакції на свої запити.