З 1 жовтня українці, які досягли столітнього віку, отримуватимуть доплату. Тепер щомісячний дохід довгожителя буде на рівні прожиткового мінімуму тих, хто втратив працездатність. А це 268 грн. Сподіватимемося, що на столах у них з’явиться і до хліба. У державі нині 3,7 тисячі громадян, яким виповнилося 100 і більше літ. На виконання відповідної постанови з держбюджету необхідно виділяти щороку десь 6,7 млн. грн.
А в Чернівцях міська влада вказівок згори не чекала. Як повідомляє наш власний кореспондент Василь Бабух, для восьми земляків, які перетнули віковий рубіж, призначено щорічну стипендію у розмірі 200 гривень. До одного з них — Михайла Степановича Гузія у його 102-й день народження нещодавно завітав міський голова Микола Федорук. Подарував букет осінніх квітів, поцікавився побутовими умовами ветерана. Іменинник-довгожитель на знак подяки налив гостеві чарку горілки і сам випив разом із ним.
А найстарішій полтавчанці Юлії Славутській пішов 109-й рік. Загалом в обласному центрі восьмеро довгожителів і всі вони жінки.
То в чому секрет їх довголіття, адже Полтава — не Гімалаї і навіть не Абхазія? Рідні та знайомі старожилок розповіли нашому власному кореспонденту Григорію Гриню, що все життя вони були спокійні, лагідні, добрі, рідко нервували, не вживали спиртного і не палили. А самі бабусі зізнаються, що ніколи не зверталися до медичних закладів і не вживали ліків. Ще змолоду здоров’я підтримували цілющими травами, чистою водою. Все просто й доступно. Була б сила волі та бажання.
Полтавський міськвиконком теж знайшов для бабусь по 100 грн. — по гривні на кожний прожитий рік.