Україна зацікавлена в тому, щоб на Близькому Сході був мир. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з делегацією депутатської групи дружби «Кувейт—Україна» Національних зборів Кувейту. За його словами, Україна не просто декларує свою позицію, а й конкретно працює заради врегулювання близькосхідного конфлікту, підтвердженням чого є робота українських саперів-миротворців у Лівані.
Глава депутатської групи дружби «Кувейт—Україна» Національних зборів Держави Кувейт Ахмад Нассар Аль-Шріан наголосив, що його країна цінує роль України і вдячна Києву за підтримку позиції Кувейту в міжнародних організаціях, зокрема у РБ ООН.
Як повідомив журналістам після зустрічі глава українського парламенту, на переговорах ішлося про стратегію співробітництва законодавчих органів України і Кувейту. На запитання «ГУ», коли планують підписати угоду між країнами про уникнення подвійного оподаткування, з метою підготовки якого серед іншого в Україні перебуває група кувейтських парламентаріїв, Володимир Литвин відповів, що конкретні питання сторони не обговорювали і «більшою мірою нинішня зустріч була ознайомча».
Крім того, Голова ВР зазначив, що під час зустрічі сам зачепив питання Іраку, бо розумів, що наші гості з делікатності не акцентуватимуть увагу на так званому «іракгейті». На думку Литвина, Україна, котра цілеспрямовано й послідовно виконувала протягом десятка років усі свої зобов’язання перед світовою спільнотою і підкорялася вимогам ООН, не могла порушити санкцій, накладених на Ірак. «Це нелогічно», — вважає В. Литвин і заявляє: «Факту продажу зброї Іракові не було». Що ж до обговорення скандалу в стінах парламенту, то Голова ВР здивований тим, що депутати не підтримали рішення про створення тимчасової слідчої комісії з розгляду інформації про звинувачення України у незаконній торгівлі зброєю з Іраком. Певні сили, сказав він, менше цікавить те, щоб було поставлено крапку в цій проблемі», вони зацікавлені в тому, щоб «педалювати цю болісну тему».
Коментуючи журналістам посередництво Польщі у проведенні «круглого столу» за участю представників української влади і опозиції, Голова Верховної Ради висловив думку, що проблеми у відносинах опозиції і чинної влади можуть бути розв’язані всередині держави. «Не така гостра проблема і не така задавнена хвороба, щоб ми не могли вирішити її в Україні», — наголосив Володимир Литвин. Так само, за його словами, спроби винести цю тему за межі України свідчать про «невіру політиків у свої власні сили». «Якщо ми не спроможні навести лад у власному домі, то як ми можемо претендувати на те, щоб відігравати важливу роль у Європі?».
Коментуючи офіційне повідомлення про створення більшості, Володимир Литвин висловив думку, що її лави зростатимуть чисельно. Він нагадав, що більшість легалізована і нараховує більш як 230 народних обранців.
Водночас Володимир Литвин не робить проблеми з нерезультативних голосувань минулого вівторка. Оскільки, підкреслив Голова ВР, того дня «ніхто не ставив питання про те, що буде голосування».
Він також висловив думку, що на базі більшості можна сформувати ширшу коаліцію.
Голова Верховної Ради України сказав також, що готовий не підписувати закони і постанови, прийняті 26 вересня, коли 4 фракції покинули сесійний зал. Але тільки в тому разі, якщо таке рішення прийме парламент. Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради на своєму засіданні рекомендував не підписувати їх і винести на повторне голосування. Володимир Литвин підкреслив, що глава парламенту не може одноосібно відмінити рішення, за яке проголосувало 226 народних обранців. Він висловив побажання, щоб комітет був «принциповим в усіх питаннях» і «щоб ця принциповість не з’являлася несподівано в один момент».
Володимир КОРОЛЮК. Яна СТАДІЛЬНА.