Минулого вівторка на базі київського «Динамо» в Кончі-Заспі відбувся традиційний день відкритих дверей, в якому взяли участь футболісти збірної України Олег Лужний, Сергій Ребров, Віталій Рева, Сергій Серебренников і Анатолій Тимощук, головний тренер команди Леонід Буряк та народний депутат України, президент ФФУ Григорій Суркіс.

Увертюрою до події стало підписання контракту з новим офіційним спонсором збірної України — пивною компанією «Рогань».

Леонід Буряк подякував журналістам за увагу до збірної.

— До Кончі-Заспи прибули 22 футболісти. З «Мілана» отримали факс, що Шевченко не прилетить до Києва, бо італійський клуб проти цього, Андрій ще не одужав.

Є певні проблеми ще в кількох гравців. Зокрема, Юрій Дмитрулін перебуває під пильним контролем лікарів. У Сергія Коновалова травма гомілкового суглоба. Учора він виконував бігові вправи, а вже сьогодні працюватиме у групі. В останньому матчі чемпіонату Німеччини зазнав травми коліна Віктор Скрипник. Наші лікарі намагатимуться за ці дні поставити його на ноги, але травма доволі серйозна.

— Скажіть, а який фізичний та психологічний стан футболістів київського «Динамо», гравців збірної, після невдалого виступу в Донецьку ?

— Дали можливість відпочити Гусіну та Несмачному, обоє працюють за індивідуальною програмою. Знаєте, у професіональному футболі немає місця для сентиментів. Тут потрібно вміти швидко перебудовуватися, робити висновки з поразок. Нам не можна переживати та засмучуватися. Скажімо, неприємно те, що сталося в Єревані. Але життя триває, слід забути про все і подумки переключитися на зустріч з Грецією. А потім буде наступний матч.

— Ви сказали, чому не прибуде Шевченко. Однак є регламент УЄФА, який зобов’язує клуби на визначені терміни відпускати футболіста до національної команди...

— Добре відомо, що Шевченка прооперовано, і він фізіологічно ще не може повноцінно тренуватися. Навіть якби він прибув до нас, то йому було б дуже важко. Андрій майже два місяці не грав. Ще одна важлива обставина. Ми маємо дружні стосунки із клубом «Мілан». І коли його керівництво звернулося до нас із проханням поки що не тривожити футболіста, ми погодилися.

Далі. Провели тестування. Воно показало, що команда перебуває у доволі непоганому стані, за винятком окремих футболістів, які останнім часом мали великий обсяг навантажень. Однак ми сподіваємося, що протягом наданого нам часу зможемо вивести команду на потрібний рівень.

— Після матчу з Вірменією ви казали, що Зубов не виконав установку на гру. Нині він погоджується з такою вашою думкою?

— Якщо відверто, то ще не розмовляли з ним на цю тему. Зубов — талановитий футболіст, гравець національної збірної. Дуже цінуємо його майстерність. І жодних проблем особистого характеру в колективі із Зубовим не постає. Але ми вчимося правильно грати. Якщо виконавці діють правильно, отже, вони ближчі до перемог. Інакше вірогідність успіху значно зменшується. І тут ми висуваємо претензії не тільки до Зубова, а й до всіх футболістів. Хороша команда в Єревані зобов’язана була виграти 5:0 або принаймні 2:0. Та втрутилися обставини: арбітр у другому таймі дав 29 штрафних у наш бік. А пенальті, який призначили у наші ворота?! Я такого ще ніколи не бачив. Можна зрозуміти рішення арбітра, коли м’яч — поряд. А тоді він завис над місцем події на висоті сорока метрів і не був у полі зору гравців...

— Запрошуючи Реброва, чи мали якусь інформацію про нього?

— Я казав і казатиму, що Ребров — дуже хороший футболіст європейського рівня. Просто він потрапив у нещасливу смугу. Якби я був клубним тренером, то вважав би за щастя працювати з таким майстром. Сергій ще молодий футболіст, він ще не сказав свого останнього слова на полі. Йому потрібно визначитися. Ми з ним обговорюємо, як усе краще зробити. До речі, він успішно грає у другій команді і забиває голи.

— Над чим конкретно працюватиме збірна в ці дні?

— Завтра в нас два тренування, до цього — нетривалі заняття з тактики, де пригадаємо і Єреван. У п’ятницю проведемо розминку. А в день гри —ранкове заняття. Якщо погода не підкачає, працюватимемо на свіжому повітрі. Коли такої можливості не буде, «сховаємося» в манежі.

Тепер про нашого найближчого суперника —збірну Греції. Зібрали про неї чимало інформації. Скажу, що це дуже гарна команда. Звичайно, вона має свої плюси й мінуси. І в неї є проблеми — декотрі провідні гравці дістали травми і не приїхали до Києва. Зазначу також, що грецька команда має високих на зріст футболістів. Середній зріст гравців лінії захисту приблизно 190 сантиметрів.

Потім запитали Григорія СУРКІСА:

— Що вам відомо про продаж квитків на поєдинок з Грецією? І хто перед матчем співатиме Гімн?

— Отримав інформацію, що справа з квитками пішла вгору. Дуже сподіваюся, що глядачі прийдуть на цей матч. А молодіжний футбольний союз планує акції підтримки в різних містах України. Нарешті про Гімн. Традицій ми не змінюємо. Його перед грою виконає Олександр Пономарьов, а з ним, гадаю, співатиме і весь стадіон!

Лондонський «Арсенал», за який виступає Олег ЛУЖНИЙ, має успіхи на всіх фронтах. Тому запитали капітана збірної України:

— Напевно, маєте ліпший психологічний стан, ніж більшість гравців збірної. Чи складно піднести настрій партнерів до вашого рівня?

— Гадаю, після цих двох матчів, з греками та футболістами Північної Ірландії, у всіх наших хлопців буде такий стан душі, як і в мене.

А Сергій РЕБРОВ, відповідаючи на запитання журналістів, які тісним колом оточили його після закінчення прес-конференції, зазначив, що перебуває у хорошій фізичній і психологічній формі, має достатню ігрову практику. Він також прокоментував інформацію про можливий його перехід до московського «Спартака».

— Знаю, що «Спартак» вів переговори про мене з керівництвом «Тоттенгема». А от особисто зі мною ніхто не контактував. Я готовий грати і за «Спартак», але до січня ситуація не зміниться. Та поки не розпочнеться трансферний сезон, виступатиму за «Тоттенгем»...

Коротенько на запитання представників ЗМІ відповіли й інші запрошені гравці. Зокрема, Віталій РЕВА на запитання нашого кореспондента, кого він найбільше боїться в грецькій команді, зазначив, що нікого. І взагалі йому байдуже, проти кого грати.