Таким футбольним терміном характеризують спроби сформувати парламентську більшість на основі дев’яти пропрезидентських фракцій опозиційно налаштовані народні депутати. Реакція на «плідну співпрацю» блоків Ю. Тимошенко, КПУ, СПУ відома — вони оголосили про новий етап акції «Повстань, Україно!»: з 12 жовтня «просвітницький» об’їзд регіонами України.

У цій ситуації багато що залежить від позиції блоку «Наша Україна». А він схиляється до того, що пропрезидентська «дев’ятка» не здатна сформувати державницьку більшість, яка буде відображати інтереси України. Про це, за повідомленням УНІАН, щойно заявив журналістам член фракції «Наша Україна» Петро Порошенко. І додав, що в разі сформування такої більшості «під тиском» це буде... трагедією для України, оскільки, на його думку, народні депутати, піддавшися на такий тиск, так чинять не з волі людей, які за них голосували на виборах, а це фактично дискредитує саму ідею парламентаризму.

Опозиційно налаштовані депутати пророкують такій пропрезидентській більшості 4—5 місяців «існування». А чим же займатимуться самі? За словами того самого П. Порошенка, участь «Нашої України» у переговорах з формування більшості можлива лише за умови, коли процес її створення «дев’яткою» буде призупинено. «Якщо пропрезидентську більшість зареєструють, ми не будемо з нею співпрацювати і не будемо сторонитись».

А точніше, це має бути так. Насамперед, як уточнив пан Порошенко, «нашеукраїнці» «безумовно, брати на себе відповідальність за дії, які робить пропрезидентська «дев’ятка», не будуть. Хоча й уважно аналізуватимуть законопроекти, висунуті такою більшістю. А в принципових питаннях блок «Наша Україна» забезпечить, щоб ці голосування були нерезультативними.

Про створення іншої парламентської більшості — з опозиційних депутатів — також казати передчасно. Принаймні представникові «Нашої України» Петрові Порошенку про формування опозиційної більшості нічого невідомо. Та й чи є, питається, потреба в цьому «нашеукраїнцям», якщо мають упевненість: ні більшість у складі «дев’ятки», ні більшість у складі «четвірки» відповіді на запитання, яким чином розвивати Україну, не дасть. Бо сьогодні треба говорити не про розподіл посад (йдеться про керівні посади у комітетах ВР —УНІАН), а про відповідальність за ті кроки, які робить політична більшість.

Доки Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Петро Симоненко й їхні однодумці у великих і малих містах України закликатимуть народ до акції «Повстань, Україно!», «Наша Україна» на виконання рішення форуму демократичних сил буде «продовжувати спроби примусити владу до діалогу з опозицією в різних формах». Але цього разу... уже за межами України і за посередництвом лідерів європейських держав. «Якщо влада не може вести діалог усередині країни, ми сідатимемо за стіл переговорів за межами країни за умови посередництва керівників європейських держав», — сказав журналістам один з лідерів блоку Віктора Ющенка.