Координаційна рада парламентської більшості на нараді з Головою Верховної Ради України вирішила перенести розгляд питання про стан нафтогазової галузі країни під час дня уряду на 12 листопада, оскільки це питання ще не підготволено урядом. Отже, сьогодні на дні уряду в парламенті слухатиметься одне питання — про ситуацію у вітчизняній системі охорони здоров’я.
Більшість також вирішила винести сьогодні на голосування питання про утворення тимчасової слідчої комісії стосовно проблеми «Кольчуг». Проект відповідної постанови передбачає включення до складу цієї комісії представників усіх фракцій, у тому числій й опозиційних.
Як повідомив в інтерв’ю журналістам постійний представник Президента України у Верховній Раді Олександр Задорожній, на сьогоднішньому пленарному засіданні парламенту також має бути оголошено про утворення парламентської більшості, після чого списки депутатів, які увійшли до неї, буде передано для офіційної публікації в «Голосі України». За словами О. Задорожнього, станом на 7 жовтня заяви про входження до парламентської більшості написали 232 народні депутати, серед яких є і колишні комуністи, соціалісти, «бютівці» та «нашоукраїнці». «Більшовики» не припинили, а продовжують переговори з «Нашою Україною» про можливе входження цієї фракції до їх лав. Але поки що «більшовики» перерозподіляють посади голів комітетів лише між собою. У перерозподілі знову повернулися до квот і балів: посаду голови парламентського комітету оцінено від 1 до 2 балів залежно від «популярності» комітету. Оцінено також і пости Першого заступника Голови ВР та заступника. Посади Голови Верховної Ради та прем’єра у перерозподілі між фракціями та групами, що увійшли до парламентської більшості, не враховуються. До найпрестижніших комітетів, які впливають на виконавчу владу і кадрову політику, віднесено п’ять: бюджетний, регламентний, правовий, боротьби з корупцією та у закордонних справах.
У питанні про прем’єра, за словами Олександра Задорожнього, поки що є узгоджена з Президентом «робоча версія»: нинішній прем’єр у відставку не відправляється, але парламент отримує право впливати на формування уряду, призначення нових міністрів, крім силовиків (міністра оборони та внутрішніх справ) і міністра закордонних справ. «Все грунтується на формулі, яку запропонував парламентаріям Президент: формуйте більшість —пропонуйте коаліційний уряд», — наголосив О. Задорожній.