Одним із пріоритетів роботи парламенту на нинішній сесії має стати пенсійна реформа. Якнайшвидшого прийняття потребують закони про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та про недержавні пенсійні фонди. На цьому наголошувалося під час відвідин Головою Верховної Ради Володимиром Литвином Пенсійного фонду України.

Голова Пенсійного фонду Борис Зайчук поінформував, що за дев’ять місяців цього року до Пенсійного фонду надійшло понад 16,2 млрд. грн., що майже на 2,5 млрд. більше, ніж торік. Цього року двічі — 1 січня і 1 квітня — збільшувалися розміри пенсій. Однак рівень пенсійного забезпечення поки що не може задовольнити навіть мінімальні потреби. Головним завданням для поліпшення пенсійного забезпечення, вважають і в Пенсійному фонді, і у Верховній Раді, має бути виведення зарплати з тіні.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що сьогодні в Україні пенсіонери — це третина населення. Ми — найстаріша нація серед країн СНД. У деяких областях, скажімо Вінницькій, Луганській, Донецькій, пенсіонери сьогодні становлять понад 70 процентів населення. Головне, на переконання глави парламенту, — закласти в новому законі про пенсійне страхування принцип соціальної справедливості, щоб ліквідувати зрівнялівку. Щоб пенсія залежала від стажу роботи та зарплати. З другого боку, наголосив В. Литвин, треба враховувати реальні можливості держави. «Але держава має виходити з того, що треба забезпечити пристойний рівень життя нашим громадянам сьогодні, а не тоді, коли це вже не буде нікому потрібно», — сказав Володимир Литвин.

Учасники зустрічі в Пенсійному фонді — голова парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко та народні депутати — підтримали пропозицію не скасовувати нині чинний закон про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, за яким один відсоток від продажу коштовностей і валюти перераховується до Пенсійного фонду. За словами Б. Зайчука, до Пенсійного фонду додатково від цього збору надійшло майже 4 млрд. грн.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин також відповів на низку запитань журналістів. Зокрема, коментуючи акції журналістської солідарності та ситуацію з інформагентством УНІАН, В. Литвин заявив, що він «категоричний противник будь-якого утиску журналістів». Але, з другого боку, він застеріг від політичних спекуляцій довкола цієї теми. «Говорити наприкінці 2002 року про якусь цензуру — не до лиця нашій державі», — сказав глава парламенту.

Відповідаючи на запитання про утворення парламентської більшості, Володимир Литвин наголосив, що ніхто не повинен ні до кого приєднуватися, кожна фракція — самодостатня політична сила, тому, на його переконання, мова може йти лише про єднання і об’єднання, і з «Нашою Україною» також, а не про приєднання. Водночас глава парламенту відзначив, що у парламенту є потрібний потенціал для злагодженого прийняття рішень, це показало останнє голосування 26 вересня. «Треба працювати без ультиматумів з будь-якої сторони», —підкреслив В. Литвин.