Виступ Бориса Олійника на вересневій сесії ПАРЄ в дебатах з питання «Загроза військових дій проти Іраку» 26 вересня 2002 р., Страсбург
Шановні колеги!
Абсолютно позбавлений комплексу антиамериканізму, я, однак, змушений нагадати слова колишнього міністра юстиції США, видатного правознавця сучасності Рамсея Кларка: «Для США немає нічого незвичайного у знищенні неугодних президентів. Світ одержав Мобуту тому, що ми вбили Лумумбу, і світ отримав Піночета після того, як ми вбили Альєнде... З цим сценарієм світ знайомий давно...»
Сьогодні не сподобався Саддам Хусейн. Отже, завтра Буш та його команда бомбардуватиме Ірак, незважаючи на ООН, на обережні протести союзників, на те, що Ірак згодився прийняти експертів. Незважаючи навіть на те, що підставляє під удар свого стратегічного союзника, достеменно знаючи, що в цій агресії арабський світ звинуватить найперше Ізраїль. (А тим часом Шарон і його команда уже прицільно б’ють по Ясіру Арафату, якого, схоже, чекає доля Альєнде).
Отже, незважаючи ні на що, оскільки це єство — ні, не американців як таких, вони — нормальні люди, а це єство їхніх нинішніх зверхників з амбіціями на світове панування, з комплексом безкарності й непогрішимості.
Схоже, що ці так звані мироносці не зупиняться навіть перед загрозою здетонувати третю світову війну.
Ми довго примовчували цей всесвітній розбій. Мовчимо навіть про те, що в США створена апокаліптична геофізична зброя «Харп».
Суть її в тому, що випромінювачі радіохвилями високої частоти розігрівають навколоземне середовище до стану плазми. Американці вже спорудили такі випромінювачі в Норвегії та на Алясці. А після введення подібної установки в Гренландії, можна запрограмувати, скажімо, катастрофічні повені в будь-якому регіоні Землі. Чи повністю паралізувати зв’язок будь-якої країни. І не тільки зв’язок.
Ні американські вчені, ніхто на землі не відає, чи можна буде зупинити дію цієї геофізичної зброї, оскільки у разі її застосування атмосфера, іоносфера, магнітосфера Землі самі можуть перетворити на зброю.
Якщо ми й цього разу, вже й справді перед судним днем, промовчимо, то хто ж нас хоч відспіває?
«Чи є вихід з цього безумства? І який?» — запитує Рамсей Кларк. І відповідає: «Я бачу його тільки в єднанні народів... Я вірю в народ. У своїй єдності — це нездоланна сила».
І то — свята правда, мовлена неложними устами великого громадянина Америки. Бо вже перші бомби й ракети, кинуті на Багдад, можуть стати початком кінця світу.
Тож будьмо єдині, шановні європейці, до чого нас закликає і сьогоднішня наша Резолюція.
Дякую за увагу!