Незважаючи на публічні поради в низці інтерв’ю екс-генпрокурора, а нині народного депутата Михайла Потебенька новій слідчій групі прокуратури утримуватися від категоричних обіцянок, маємо сенсаційну заяву. На зустрічі з журналістами у прес-клубі МЗС України Генеральний прокурор України Святослав Піскун наголосив, що вбивство журналіста Георгія Гонгадзе було вигідне тим особам, які мали на той момент плівки, зроблені екс-майором Державної служби охорони Миколою Мельниченком.

До кого, як мовиться, чарка п’ється, здогадатися неважко, адже всі знають, що в листопаді 2000 року плівки майора оприлюднив лідер СПУ Олександр Мороз.

До речі, Святослав Піскун ставить під «абсолютний» сумнів місце записів екс-майора Держслужби охорони та пристрій, за допомогою якого він їх робив. На думку Генпрокурора, якби М. Мельниченко справді закріпив записувальний пристрій під диваном у кабінеті Президента України, то під час відтворення запису не було б чути скрипу пера й були б присутні «певні шумові вади». До того ж, додав Генпрокурор, до дивана, про який ішлося, фактично неможливо приєднати якийсь пристрій. Водночас С. Піскун визнав, що... нині у слідства немає документів про перебування записувального пристрою в якомусь іншому місці. Так само немає упевненості в автентичності записів майора через відсутність у слідства їх оригіналів. 

Сенсацією можна було б вважати іще одне відкриття нинішнього керівника прокурорського відомства, якби низка ЗМІ, зокрема й наша газета, заздалегідь не пророкували про такий розвиток подій. А саме — про «бомжацько-наркоманську» версію убивства Гонгадзе і безславний смертельний кінець самих убивць. І ось Святослав Піскун, як передають інформагентства, висловив упевненість у тому, що безпосередніх виконавців убивства Г. Гонгадзе вже немає в живих, бо до них, очевидно, було застосовано звичний у кримінальних колах механізм знищення свідків. Поки що, наголосив Генпрокурор, завдання слідства — «знайти збій у роботі попередників. «Незаконно приєднано до справи докази, яких не було на місці події» — прикраси Г. Гонгадзе.

І це, судячи зі слів С. Піскуна, не єдиний сумний спадок від його попередників. Нинішній Генпрокурор України дав негативну оцінку роботі правоохоронних органів із розкриття вбивств журналістів. За його словами, в Генпрокуратурі ще раз вивчено ці справи, дано вказівки, переукомплектовано слідчо-оперативні групи. 

Причини для такого занепокоєння очевидні: з 1990 року слідчі органи прокуратури України розслідували п’ять кримінальних справ про вбивства журналістів. Розкрито лише одну.