Навряд чи можна уявити несприятливіший для Києва час для визначення формату майбутніх відносин між Україною та Європейським союзом. Звісно, немає потреби пояснювати, чому. Однак саме нині ці відносини деталізуються. Минулого понеділка міністри закордонних справ країн—членів ЄС обговорювали відповідні пропозиції верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Хав’єра Солани та комісара ЄС з питань зовнішньої політики Кріса Паттена.

Конкретний зміст цих пропозицій поки що невідомий. За деякою інформацією, є прикидки щодо майбутніх віз, і насамперед згадано україно-польський кордон. Віза, як це бачать у Брюсселі, може бути дешевою й багаторазовою, але, водночас, такою, що лімітуватиме час перебування її власника в ЄС, а також обмежуватиме територію перебування (скажімо, Польщею або Угорщиною). Водночас ясно одне: ніяким асоційованим членством або ж хоча б віддаленими перспективами такого в документі і не пахне. Тобто офіційний Київ, який так довго носився з цими ідеями, може, здається, розслабитися й спробувати отримати максимум задоволення від того, що дадуть. Немає всередині ЄС і дискусії чи розбіжностей у поглядах, на що так розраховували українські дипломати: ставлення всіх країн союзу до України рівне, імідж у неї негативний, отож очікувати, що хтось рватиме на грудях сорочку за членство України в ЄС у майбутньому, зайве. Очевидно, виходити у своїх нинішніх і майбутніх відносинах з ЄС Київ має саме з такої вельми неприємної, проте цілком закономірної і, сказати б, заслуженої ситуації.

По завершенні зустрічі міністрів комісар Паттен заявив: є велика різниця між прагненнями України бути ближчою до ЄС і між реальними реформами в країні. Така ситуація, зазначив він, викликає в Євросоюзі розчарування.

Робота над угодами, що регламентуватимуть сусідські відносини між Україною та Євросоюзом, має бути завершена до грудневого саміту ЄС. З точки зору Брюсселя, документи потрібні лише для того, щоб розширити наявний договірно-правовий фундамент, а не створити певні умови для зміни формату двосторонніх відносин у майбутньому.