Відверто кажучи, якось незручно стало говорити про євроінтеграцію України. Загальновідомі останні події всередині країни й довкола неї навіюють підступний скептицизм. Чомусь уявляється, як середньостатистичний український чиновник, вкотре запевняючи про незмінність євроінтеграційного курсу, неодмінно червоніє, ховає очі й нервово смикає гудзика свого вишуканого італійського костюма...
Виручає наш давній знайомий Хав’єр Солана — верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики. «Це правда, що останніми тижнями було порушено кілька питань стосовно України, і ми маємо дуже уважно їх вивчити. Однак ми повинні проводити чітку лінію між проблемами українського керівництва та Україною як такою. Україна є засадничою для стабільності Європи, і ми не можемо заплющувати на це очі», — каже цей ветеран. Отже, Хав’єр Солана все розуміє. Від цього — легше.
То на чому ми зупинилися у нашій євроінтеграції? Здається, на якихось непорозуміннях, що виникли між Президентом Леонідом Кучмою і керівником директорату Єврокомісії з питань розширення Гюнтером Ферхойєном на форумі у Зальцбурзі. Так, це було неприємно. Зрештою, шлях до Європи всіяний не лише трояндами й форумами, на яких тільки аплодують. Життя триває. І якщо про євроінтеграцію незручно стало говорити, то можна просто думати. Спочатку думати, а потім — говорити.