Законодавці прагнуть визначити больові точки розвитку української економіки, і передусім підприємництва. Складовою частиною його є інвестиційний клімат у нашій державі. Про це сказав, підбиваючи підсумки «круглого столу» «Стратегія покращення інвестиційного клімату в Україні», голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Юрій Єхануров. Парламент також хоче виробити національну бізнес-програму, яка дала б змогу нашій державі прискорити економічний розвиток.
На думку багатьох фахівців, інвестиційний клімат в Україні переживає не найкращі часи. На шляху капіталів в економіку, передусім у промисловість, постало кілька бар’єрів. Це і недосконала банківсько-фінансова система, і грабіжницькі податки, і свавілля чиновництва. Особливо — регіонального.
Щоправда, не всі учасники «круглого столу» були налаштовані так песимістично. Вони закликали критично поглянути і на деякі інвестиційні проекти, які вже запроваджено в Україні. Так, голова Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Станіслав Гуренко навів два приклади. Один — прихід південнокорейської компанії «ДЕУ» на Запорізький автозавод. На його думку, це — найпровальніший проект, здійснений певними лобістами, який до того ж заподіяв державі збитків. Щоправда, він не конкретизував імена тих, хто був палким прихильником південнокорейського концерну, який нещодавно збанкрутував. Інший — початок складання чеських автомобілів у Закарпатті — як позитивний приклад.
Тож більшість учасників «круглого столу», у тому числі іноземні гості, висловили думку, що такі заходи вельми потрібні, аби врахувати помилки і розчистити шлях для інвестицій.