Коаліційний уряд формуватиметься за «пропорційним принципом» — залежно від кількості депутатських фракцій і груп, що ввійшли до парламентської більшості. За словами координатора більшості Олександра Карпова, до 15 жовтня координаційна рада парламентської більшості має підготувати пропозиції з формування уряду, кандидатури Прем’єр-міністра і перерозподілу комітетів Верховної Ради. Кандидатура прем’єра виноситиметься на голосування в сесійну залу лише після погодження з усіма учасниками більшості, але більшість повинна забезпечити «одностайність голосування». Кожний народний депутат має право в будь-який момент вийти з більшості, але тоді він повинен відмовитися від посади, отриманої за розподілом у парламентському комітеті чи уряді.

Завдання, які поставлено перед більшістю в угоді про її створення, не передбачають дострокових виборів Президента, Верховної Ради та місцевих органів влади. Серед пріоритетів діяльності новоствореної більшості — законодавче забезпечення економічної, соціальної, правової сфери, захисту прав людини.
«Більшовики» сподіваються, що до їхніх лав долучаться нові народні депутати, передусім із фракції «Нашої України». Тривають і переговори лідерів фракції ПППУ і «Трудової України» Сергія Тігіпка, групи «Демократичні ініціативи» Степана Гавриша з лідером «Нашої України» Віктором Ющенком. Однак, як повідомила прес-служба «Нашої України», в «нашоукраїнців» та «дев’ятки» різні підходи до формування більшості. Під час зустрічі із С. Тігіпком та С. Гавришем В. Ющенко заявив, що ця більшість «створена штучно» і «непрозоро», й на таких засадах «консолідувати політичні сили в Україні неможливо». Втім, «більшовики» продовжують наголошувати, що «двері до більшості залишаються відчиненими».