Лідери трьох опозиційних сил дуже скептично оцінюють наміри більшості «сконцентруватися на законодавчій діяльності». «Це не об’єднання всіх конструктивних сил, а ще одне свідчення узурпації влади в конкретних руках», — наголосив голова СПУ Олександр Мороз. А лідер БЮТу доповнила цю загальну тезу конкретними прикладами. «Нині влада вибудовує єдину систему: Азаров, Піскун і протягання на посаду голови ВС п. Маляренка — тісне замкнене коло «своїх» на важливих керівних посадах — ось як проводиться кадрова політика Банкової. В таке коло, зрозуміло, демократія і верховенство права не вписуються».
Якщо цей сценарій вдасться реалізувати і в парламенті, то, вважають лідери опозиції, Верховна Рада остаточно втратить прозорість законотворчого процесу. «Темники» писатимуть не тільки для преси, а й перед кожною сесією для тих депутатів, які не читають законопроекти, а просто слухняно тиснуть на кнопку». Заяви і коментарі представників більшості з приводу перерозподілу портфелів Петро Симоненко вважає залякуванням і нагадує, що робота парламенту без опозиції неможлива.
Юлія Тимошенко поділилася ще одним цікавим прикладом. За її інформацією, в парламенті проводиться «індивідуальна робота» з депутатами від усіх опозиційних фракцій, зокрема, з двома депутатами від БЮТу. «Їм пропонують «мерседес» і великі суми грошей — від 200 до 100 тисяч доларів. Я не виключаю, що людина виявиться слабкою». Хто саме ця «слабка людина», Юлія Володимирівна не уточнила. Просто порадила вирахувати власника «мерседеса» за прізвищем перебіжчика, яке незабаром стане відоме.