Україна готова до проведення спільного зі США експертного розслідування про нібито факти продажу зброї Іраку. Про це сказав Президент України Леонід Кучма під час зустрічі з заступником держсекретаря США Елізабет Джоунс, яка перебувала в Києві з коротким візитом. За словами прес-секретаря Президента Олени Громницької, Леонід Кучма підкреслив, що Україна не постачала зброї Іраку в обхід санкцій ООН і готова дати необхідну інформацію з цього питання, повідомляє УНІАН.

Київський візит пані Джоунс був надзвичайно «закритий» і не передбачав контактів із пресою. Тим часом у Вашингтоні, на черговому брифінгу в Білому домі, речник держдепартаменту США Річард Баучер так окреслив мету візиту: «Заступниця держсекретаря Джоунс підкреслила ту серйозність, з якою ми сприймаємо свідчення про згоду на продаж радарів «Кольчуга» Іракові. Вона чітко дала зрозуміти нашу рішучість глибоко розібратися у цій справі шляхом відкритого і прозорого розслідування. Президент Кучма наполягає, що факту продажу не було, і погодився на фахове розслідування, пообіцявши надати вичерпну інформацію. Тепер ми дочекаємося звітів, від яких залежатиме рішення щодо наших подальших кроків».

А на запитання, у чому тоді полягає мета розслідування, речник Білого дому відповів: «Ми прагнемо дізнатися детальніше про намагання Іраку придбати ці системи, дізнатися більше про саме устаткування, з’ясувати точно, було чи не було здійснено оборудку. Залишається багато нез’ясованих питань, окрім наявного свідчення про наміри продати радари, що міститься на плівках... Для нас справді важливо знати, чи має Ірак ці системи. Є деякі підстави припускати, що ці радари в Іраку є, хоча ми поки що не знайшли конкретних підтверджень. Ми хочемо знати, наскільки успішні були спроби Іраку придбати ці системи. Що стосується перегляду нашої політики, то цілком очевидно, що ми вважаємо плівку автентичною і знаємо про її зміст, але для нас також важливо, який рівень співпраці ми побачимо, наскільки відкритою готова бути Україна в цьому питанні й наскільки відданою гарантуванню неповторення подібних інцидентів».