Із прес-конференції Голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА
Криза, але не війна
Чи є нині в Україні політична криза? На думку Володимира Литвина, ще рано говорити про її спад. Кризу засвідчує ряд «яскраво виражених елементів», серед яких насамперед — настрої суспільства, незбалансованість і неефективна діяльність інститутів влади, блокування роботи парламенту та його неспроможність прийняти рішення. Водночас Голова ВР сподівається: якщо в парламенті буде сформовано більшість і чітко визначено права й повноваження опозиції, то кризу в парламенті може бути подолано, а відтак розпочнеться і процес оздоровлення в суспільстві загалом. «Сьогодні багато що залежить визначальною мірою від того, як розвиватимуться процеси у парламенті», — сказав В. Литвин.
Глава парламенту заперечив, що між ним і главою адміністрації Президента України Віктором Медведчуком нині «оголошено війну»: «У мене нормальні, рівні стосунки з Медведчуком, як і з усіма людьми». А стосовно так званих «темників» — вказівок пресі, які начебто направляються з АП, — Володимир Литвин заявив: «Я категоричний противник будь-яким чином диктувати журналістам, як писати, як висвітлювати».
Розмови без розрахунків
Коментуючи тему створення україно-російського газотранспортного консорціуму, яка серед інших обговорювалась під час недавнього візиту делегації українського парламенту до Москви, Володимир Литвин зазначив: ані з російської, ані з української сторони немає чітких економічних розрахунків. Поки що переважають політичні розмови. На переконання Голови ВР, спочатку треба обчислити, наскільки створення такого консорціуму буде вигідно кожній стороні, чи буде дотримано національні інтереси України. Такий же підхід, на думку В. Литвина, повинен домінувати і щодо ЄвроЗЕС: спочатку — чіткі економічні розрахунки на рівні уряду, скажімо, чи зможе вітчизняна продукція у разі вступу України до ЄвроЗЕС стати конкурентоспроможною, а вже потім — політичні рішення. До того ж такі стратегічні питання, які безпосередньо пов’язані з безпекою держави, повинні обов’язково бути предметом парламентського аналізу та контролю.
«Наша позиція полягає в тому, що Україна сьогодні хоче прагматичної, взаємовигідної економічної співпраці», — заявив В. Литвин. Про це і йшлося під час зустрічей з керівниками Російської Федерації у Москві.
«Кольчужний» скандал
Володимир Литвин виступив категорично проти звинувачень України в нібито постачанні зброї до Іраку без установлення конкретних фактів. Адже виробництво такої складної техніки, як системи протиповітряної оборони, — це не голка, яку можна десь сховати. Він запевнив, що українська сторона «готова розкрити себе, будь-які свої можливі таємниці» для того, щоб «істина восторжествувала». «Треба спочатку пересвідчитися, отримати результати, а потім робити відповідні висновки», — наголосив глава парламенту.
В. Литвин підтримав ідею провести спеціальне відкрите засідання Верховної Ради, на якому розглянути питання про звинувачення України в незаконному продажу зброї за кордон. А також створити з урахуванням пропозицій депутатських фракцій і груп тимчасову слідчу комісію ВР, яка повинна мати доступ до всіх документів, можливість зустрітися з усіма відповідальними посадовцями й напрацювати відповідні матеріали.
Знаходити порозуміння з усіма
Хоча Голова Верховної Ради України і переконаний, що новоутворювана парламентська більшість буде ефективною, сам він писати заяву про входження до більшості поки що не квапиться. «Голові Верховної Ради треба знаходити порозуміння і з тими людьми, які себе відносять до опозиції, для того щоб організувати нормальну життєдіяльність парламенту», — так пояснив свою позицію В. Литвин. Але своїх симпатій до дев’яти фракцій, котрі підтримували його на виборах керівництва ВР, а нині ініціюють створення більшості, глава парламенту не приховує: «Я це висловлюю своїм голосуванням».
Володимир Литвин також запевнив, що не боїться розмов про можливе переобрання керівництва парламенту після утворення парламентської більшості: «Такого страху в мене немає. Я виконував, виконую і скільки мені належить виконуватиму те, що має робити Голова Верховної Ради. А якихось умов чи застережень я не сприймав і не сприймаю».