На 12 жовтня заплановано проведення по всій Україні «народного трибуналу над злочинним режимом», на якому громадяни як свідки матимуть можливість висловити своє ставлення до нинішньої влади. Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили лідери опозиції Юлія Тимошенко, Олександр Мороз і Петро Симоненко. Це має бути черговим етапом акції, яка, за їхніми словами, «тільки розгортається і ще не пройшла свого піку».
Опозиція планує ще один об’їзд регіонів, але цього разу не тільки обласні центри, а й міста зі стотисячним населенням. Не виключено проведення трибуналів також у селищах і селах, де діють осередки відповідних політичних сил. Робота в регіонах має системний характер: по-перше, прорив інформаційної блокади, по-друге — поглиблена правова аргументація дій влади, бо «нинішня правова система — кишенькова».
На сьогодні вже зібрано більш як мільйон підписів під резолюцією всеукраїнських народних зборів про дострокову відставку Л. Кучми.
Крім масових заходів протесту, опозиція не нехтує і епістолярним жанром: учора Ю. Тимошенко, О. Мороз, П. Симоненко та В. Ющенко підписали листа до Президента Росії В. Путіна з пропозицією зустрітися з ними під час його візиту до України на початку жовтня. Тем для розмови є кілька: наприклад, роз’яснення справжньої ситуації в Україні, з’ясування позицій довкола газового консорціуму, а головне, «ознайомлення з нашим баченням перспективи співпраці з Росією, адже зовнішню політику, в тому числі з РФ, незабаром визначатимуть наші політичні сили». Ю. Тимошенко наголосила: чим більше урядів за межами України буде усвідомлювати, хто такий Кучма, чим адекватнішою буде їхня реакція, тим швидше ми звільнимо Україну від нинішнього режиму.
Лідери опозиції висловилися і з приводу ситуації в парламенті. Але про це — у наступному номері.