Майже 250 застарілих боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни виявили члени пошукового військово-патріотичного загону «Слава» на території Луганківської та Червонокостянтинівської сільських рад Петрівського району, що на Кіровоградщині.

Біля села Луганка знайдено 26 артилерійських снарядів, 7 мінометних мін та кілька десятків ручних і протитанкових гранат (на знімку). Трохи менший арсенал розкопали поблизу Червонокостянтинівки. Саме тут протягом жовтня — грудня 1943 року тривали особливо запеклі бої з загарбниками.

За повідомленням прес-служби управління ДСНС, виявлені боєприпаси були сконцентровані в шести місцях. Сапери групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення один за одним транспортують їх на спеціальний майданчик та тимчасово передають під охорону співробітникам Петрівського райвідділу УМВС. Невдовзі усі снаряди й гранати буде знищено.

Це не перша небезпечна знахідка пошуковців із «Слави». Минулого року на цій же території вони виявили більш як 150 боєприпасів. На Кіровоградщині, де велися кровопролитні бої, є ще кілька місць у Новгородківському та Кіровоградському районах, де люди щороку знаходять велику кількість снарядів, мін, гранат і набоїв, що становить велику небезпеку для місцевих мешканців. Минулого року навесні житель Великої Виски Маловисківського району перекопував межу на городі й натрапив на запал артилерійського снаряду. Від його вибуху чоловік отримав осколочні поранення рук та ніг і в тяжкому стані був доставлений до реанімаційного відділення обласної лікарні.

Боєприпаси часом знаходять у найнесподіваніших місцях.

Іноді довгий час вони лежать буквально під ногами. Тож фахівці служби цивільного захисту систематично ведуть роз’яснювальну та профілактичну роботу з громадянами і закликають їх самостійно не вилучати боєприпаси з землі, не переносити, не підпалювати, а обгородити або позначити місце небезпечної знахідки і негайно повідомити про неї до служби порятунку за номером «101».

Кіровоградська область.

Фото прес-служби управління ДСНС.