В Україні перебуває американська делегація на чолі із заступником держсекретаря США з європейських та євразійських питань Елізабет Джонс, яка має намір ознайомитися з документами, що стосуються можливого продажу Іракові українського радарного комплексу. Леонід Кучма зможе особисто запевнити Е. Джонс у тому, що Україна ніколи не продавала (чи не збиралася продавати?) «Кольчуги» в обхід санкцій ООН. Крім того, пані Джонс має намір обговорити це питання з Міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком, Міністром оборони Володимиром Шкідченком, а також главою адміністрації Президента Віктором Медведчуком.
Занепокоєння у зв’язку з ситуацією навколо українських «Кольчуг» висловили не тільки США, ЄС і НАТО, а й також найближчі сусіди та партнери України. Польський президент Александр Квасневський заявив у Ольштині: «Ми чекаємо, що Україна з’ясує цей факт. І сподіваємося, що ці обвинувачення не підтвердяться». Якщо виявиться, що звинувачення мають під собою грунт, відповідальні за це особи мають понести покарання, наголосив Квасневський.
До речі, вчора вдень ще не було ясно, чи приїде 3 жовтня на економічний форум до Львова польський прем’єр Лешек Міллер, який разом з главою польського зовнішньополітичного відомства вчора обговорював з Александром Квасневським політику стосовно України.
Утім, як запевнив на вчорашньому брифінгу в МЗС начальник прес-служби українського зовнішньополітичного відомства Сергій Бороденков, офіційних обвинувачень з боку США в поставках озброєнь до Іраку Україна досі не отримала.