Адресою для першого зарубіжного офіційного візиту Голови Верховної Ради України Володимира Литвина та делегації парламенту нового скликання, що відбувся 22—24 вересня, було обрано Росію та її столицю Москву. Свідченням того, якого значення надали цій події обидві сторони, стало принаймні те, що Володимир Литвин став першим главою парламенту, котрого особисто прийняв Президент Росії Володимир Путін. 
Останнім часом у міжпарламентському співробітництві України та Росії спостерігався певний спад. Востаннє керівники українського і російського парламентів зустрічалися 1998 року, коли Москву відвідував тодішній керманич ВР Олександр Ткаченко. У нинішньому парламенті майже кожний четвертий український депутат входить до так званої групи дружби з Росією, така група є і в російській Держдумі, однак конкретики в їх співробітництві бракує. 
В економічних стосунках за останні роки істотно зменшився товарообіг між двома державами, особливо з боку України. На думку глави українського парламенту ІV скликання Володимира Литвина, у цьому винне те, що ми «заговорили» україно-російські відносини. «Кожен самостійно шукає свій шлях в Європу, а політичні лінії президентів наших держав і декларації про «стратегічне партнерство» не підкріплені законодавчо, — вважає він. — Особливо на економічному рівні».
Тому під час зустрічей делегації Верховної Ради України і на парламентському, і на урядовому рівні —з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Сергієм Мироновим, із заступником Голови Державної Думи Любов’ю Сліскою, російським прем’єром Михайлом Касьяновим — йшлося про потребу активізувати міжпарламентське партнерство і перейти від загальних розмов «про дружбу і співробітництво» до конкретних дій. Для початку вирішено створити міжпарламентську україно-російську комісію зі співробітництва, перше організаційне засідання якої відбудеться всередині листопада в Києві. На ньому має бути затверджено регламент та основні пріоритети діяльності цієї комісії, зокрема законодавчий супровід домовленостей між країнами.
Вирішено також активізувати обмін інформацією: Володимир Литвин та Сергій Миронов домовилися про обмін українськими та російськими парламентськими кореспондентами, які отримають право на ексклюзивні інтерв’ю з керівниками парламентів у Києві та Москві.
Володимир Литвин та Прем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов дійшли згоди, що потрібно підписати угоду на рівні урядів про захист інтересів українців, які приїхали на заробітки в Росію.
У грудні має відбутися офіційний візит в Україну Голови Державної Думи Росії Геннадія Селезньова, під час якого вже можуть бути підписані й певні документи щодо міжпарламентського співробітництва двох держав.
Київ—Москва—Київ.