Секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук відзначив, що якби демократичний цивільний контроль уже діяв в Україні сповна, не було б і таких скандалів, як нині довкола начебто поставок Україною системи ППО «Кольчуга» до Іраку. Є. Марчук ще раз запевнив, що Україна не постачала «Кольчуг» до Іраку, але готова і відкрита до фундаментальної перевірки цієї інформації міжнародними структурами. Про це він заявив перед учасниками міжнародної конференцї, яка проходить у Верховній Раді України. Організаторами цього заходу виступили парламентські комітети у закордонних справах та з питань національної безпеки та оборони, РНБО України та Женевський центр демократичного контролю над збройними силами.
Заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко зазначив, що протягом 11 років незалежності України парламент схвалив понад 125 законопроектів, які врегульовують основні аспекти діяльності Збройних Сил.
Однак, трагічні події над Чорним морем та у Львові засвідчили, що наявну систему цивільного контролю у військовій сфері треба вдосконалювати. Нині в парламенті завершують роботу над Стратегією цивільного контролю над військовими організаціями, новими редакціями Концепції національної безпеки і оборони та закону про воєнні засади зовнішньої і внутрішньої політики України.
Водночас О. Зінченко акцентував увагу на тому, що парламентарії не повною мірою використовують свої повноваження з інспектування Збройних Сил. Зокрема, під час підготовки військового бюджету держави. Першочерговими завданнями для поглиблення цивільного контролю у сфері безпеки і оборони, на його погляд, мають стати залучення цивільних експертів до розробки відповідних законодавчих актів, запровадження цивільних посад у військових відомствах. Розширення прав парламентського оборонного комітету під час розробки «оборонного рядка» в Держбюджеті, вивчення зарубіжного досвіду у сфері парламентського контролювання тощо.
Учасники конференції також обговорили взаємодію парламентських та державних інституцій у створенні ефективних механізмів боротьби з корупцією та відмиванням брудних грошей, реформування військово-цивільних відносин у процесі європейської та євроатлантичної інтеграції.