Увечері 24 вересня ГПУ порушила кримінальну справу проти групи народних депутатів, які голодували в адміністрації Президента, незважаючи на попередження глави АП Віктора Медведчука: «Ваша присутність тут незаконна. Це режимний об’єкт...» В. о. Генпрокурора (на час відрядження Святослава Піскуна) Сергій Винокуров пояснив в інтерв’ю УНІАН: «Кримінальну справу порушено за ст.344 ККУ — незаконний тиск з метою перешкоджання виконанню Президентом України та іншими вищими посадовими особами своїх службових обов’язків».

Слідчий з особливо важливих справ ГПУ виїжджав уночі на місце події і зафіксував грубе порушення чинного українського законодавства, про що і повідомив «страйкуючих» представників законодавчого органу. Але зголоднілі в очікуванні аудієнції з Леонідом Кучмою депутати повідомлення сприйняли «обернено пропорційно»: вони чомусь вирішили, що самі є тими посадовими особами, яким перешкоджають здійснювати службові обов’язки, і знехтували попередження. Сергій Винокуров вважає, що «цей факт грубого порушення законодавства став ще одним епізодом ігнорування норм Конституції України, і він буде долучений до розслідування інших злочинних дій, які здійснили останнім часом так звані опозиційні депутати».

Позавчора вдень глава адміністрації Президента Віктор Медведчук в інтерв’ю журналістам сказав: «Життя триває в нормальному руслі, влада перебуває на своєму місці, а вимоги опозиції — це прояви демократії, яка повинна бути в нашому суспільстві... Головне, щоб такі прояви демократії не порушували конституційний порядок і, головне, права та інтереси наших громадян».

І далі: «Народні депутати мають вільний вхід до приміщення адміністрації Президента». І якщо вони знову спробують повторити «на біс» аналогічну акцію, то ласкаво просимо на Банкову, 11. Щоправда, впускати за бажанням окремих народних депутатів або всіх народних депутатів у кабінет Президента не можуть: «Це абсолютно нормальна практика, яка застосовується не тільки в нашій країні, але абсолютно у всіх цивілізованих державах».

А ось у Генпрокуратурі ситуація складніша. Доки тут вивчають «цей факт грубого порушення законодавства», на Різницьку відправили нові епізоди про порушення «у зоні режимного об’єкта». Позавчора депутати підтримали запит Юрія Соломатіна про розслідування фактів перешкоджання з боку міліції вільного пересування народних обранців у будинку, де розташовані парламентські комітети. А Анатолій Матвієнко просить ГПУ пояснити, якими вулицями Києва заборонено ходити народним депутатам: 24 вересня вони «мали проблеми з проходом по вулиці Банковій».

Уся ця правова «пікіровка» відбувалася на тлі пікетів Верховної Ради. Учасники акції протесту підтримали ідею опозиції — провести всеукраїнський референдум з питання про відставку нинішнього Президента. Її лідери вважають, що збір підписів вдасться провести в найкоротший термін. У планах — й інші рішучі заходи. Наприклад, ще одна спроба одержати ефір на УТ-1, а також підготовка до нових вуличних акцій протесту.

«Якщо влада не почує пропозиції фракції «Наша Україна» і не перейде до діалогу, то ми нарощуватимемо свою участь в акціях протесту як в парламенті, так і поза його межами», — від імені однофракційників запевнив у підтримці «трійки» і Володимир Філенко. Одне слово, у найближчих планах опозиції — продовження тиску на Леоніда Кучму.

P. S. За словами В. Медведчука, «Президент має достатньо політичної волі, щоб не тільки ініціювати політичну реформу, а й провести її». Але цей «сигнал до діалогу» опозицію не задовольняє.