Завершився перший офіційний візит делегації українського парламенту на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином до Російської Федерації. 

Підсумком зустрічей із керівництвом Ради Федерації та Державної думи Федеральних зборів Росії, главою уряду та Президентом Росії стало рішення про утворення міжпарламентської україно-російської комісії. До її складу увійдуть по 20 депутатів від кожної із сторін. Орієнтовно в листопаді в Києві відбудеться перше організаційне засідання цієї комісії. Завданнями міжпарламентської комісії мають стати законодавчий супровід політичних ліній президентів України та Росії, а також інформаційний обмін між парламентами обох держав. До першого організаційного засідання міжпарламентської комісії Верховна Рада і Держдума та Федеральні збори Росії зі свого боку мають визначити п’ять-шість пріоритетів розвитку україно-російських відносин.

Під час переговорів також ішлося про необхідність нарощування обсягів товарообігу між двома державами, захисту інтересів українців, які приїхали на заробітки до Росії, про розв’язання проблеми створення російсько-українського газотранспортного консорціуму, співпрацю в гуманітарній сфері, компенсацію жертвам збитого торік над Чорним морем російського літака. Під час кожної зустрічі Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголошував, що співробітництво між Україною та Російською Федерацією має бути взаємовигідним в інтересах обох країн. У складі делегації український парламент також представляли голови комітетів Верховної Ради України — з питань паливно-енергетичної політики, ядерної політики та ядерної безпеки Андрій Клюєв, з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков та перший заступник голови бюджетного комітету Валерій Коновалюк.

Хоча візит делегації українського парламенту відбувся на тлі резонансних політичних подій в Україні — чергової хвилі акцій протесту опозиції — це питання на офіційних зустрічах у Москві не обговорювали. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підкреслив, що це — внутрішня справа України. Водночас на підсумковій прес-конференції у Посольстві України в Російській Федерації в Москві В. Литвин закликав парламент узяти на себе свою частку відповідальності за стан справ у державі. «Парламент не меншою мірою несе відповідальність за стан справ у державі, аніж Президент», — сказав він. Оцінюючи виступи опозиції, зокрема події в телецентрі в Києві, глава українського парламенту акцентував на тому, що є відповідна постанова ВР про висвітлення діяльності парламенту, де надана широка можливість керівникам фракцій і груп доводити свою точку зору до українського народу. Тим паче що, відзначив В. Литвин в інтерв’ю УТН, у газеті «Голос України» є можливість за квотою опублікувати заяви депутатських фракцій і груп. «Якщо є потреба виступити у ЗМІ позачергово, це також можна вирішити цивілізовано, звернувшись до Верховної Ради та керівників фракцій, щоб вони поступилися своїм часом», — наголосив глава парламенту.

Київ — Москва — Київ.