Знав австрійський граф Шенборн, котрий володів колись цими землями, де вибрати місце для будівництва одного зі своїх палаців. Саме тут, у долині ріки Латориці, в урочищі Берегвар, на висоті майже 300 метрів над рівнем моря, облюбував він справді з унікальним кліматом місцину, і в 1891 році спорудив замок. Унікальним — бо тут і повітря наповнене  лісовим озоном та фітонцидами, і вода лікувальна, і озеро, і тиск атмосферний без різких перепадів, і гори навколо від холодних вітрів захищають. Смерекові, дубові, букові та грабові ліси — ці лабораторії кисню, збагатив він екзотами із земель далеких, заклавши парк, що займає майже 50 гектарів. Понад сто видів дерев і кущів почуваються тут не гірше, ніж на своїй батьківщині: катальпа, канадська ялина, рожевий бук, італійська гліцинія, сріблястий клен, оцтове дерево, сакура, самшит і ще десятки екзотів. Використовувався палац здебільшого для мисливських ловів та приймання іменитих гостей. А наприкінці сорокових років двадцятого століття замок графа став оздоровницею. Виросли тут і нові корпуси. З-поміж закарпатських санаторіїв, що, використовуючи цілющу властивість мінеральних вод, спеціалізуються здебільшого на лікуванні захворювань кишково-шлункового тракту та опорно-рухового апарату, вона теж унікальна, бо лише тут повертають здоров’я тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання.

— Санаторій «Карпати», — каже головний лікар оздоровниці заслужений лікар України Павло Сіксай, — цілковитий аналог знаменитих кисловодських. У зв’язку з цим пригадую один випадок. Ще за часів Союзу до санаторію зателефонували з Москви, з міністерства оборони. Прийміть, мовляв, на лікування офіцера з дружньої угорської армії — він постійно проходив курс оздоровлення у Кисловодську, а тепер довідався, що такий само санаторій є поруч , на Закарпатті. По закінченні лікування наш гість підтвердив: у «Карпатах» навіть краще, ніж на Кавказі.

— Але ж серцево-судинні недуги лікують і в Любині Великому на Львівщині, і в Хмельнику на Вінниччині, і на курортах Одеси та Криму,— кажу.

— Проте такого мікроклімату та чудодійних мінеральних вод — кремнієвих і відомих полянських, там немає. Саме тому «Карпати» отримали статус кліматологічного курорту кардіологічного напряму. Найважливішим чинником успішного лікування серцевих захворювань вважаю саме сприятливий клімат. Та й поруч ні фабрик, ні заводів, ні інших підприємств зі шкідливими викидами нема. Таке місце подарувала природа, а все інше створене людськими руками. Лікувальний та спальний корпуси тепер з усіма зручностями і комфортом. Нині можемо прийняти одночасно п’ятсот хворих. Діагностична та лікувальна бази, клінічна та біохімічна лабораторії оснащені, і це не перебільшення, найсучаснішою апаратурою. Кремнієві ванни, магнітотерапія, лазерна терапія, фітотерапія, озокеритолікування, масажі, лікувально-плавальний басейн, піші та кінні прогулянки — ось далеко не весь перелік тих послуг, які отримують наші пацієнти. Відкрито в «Карпатах» і кардіореабілітаційне відділення — для доліковування хворих, котрі перенесли інфаркт міокарда. Спочатку воно було розраховане на 15 місць, згодом збільшилося до 30, а тепер — до 60 . Тісно співпрацюємо з відомими київськими науковцями-кардіологами.

Спеціалізується санаторій на лікуванні хронічної ішемічної хвороби серця, атеросклеротичного кардіосклерозу, гіпертонічної хвороби, ревматичних вад серця, церебрального атеросклерозу, неврозів, нейроциркуляторної дистонії. А три роки тому обладнали відділення для лікування вагітних жінок із серцево-судинними захворюваннями, порушеннями обміну речовин, цукровим діабетом, хронічними захворюваннями нирок, органів дихання.

— Спонукало відкрити це відділення те, що ще чотири роки тому на Закарпатті із 17 тисяч породіль 75 відсотків мали пологи з найрізноманітнішими патологіями, — розповідає Павло Гейзович. — Щорічно ми приймаємо майже півтисячі таких пацієнток. Путівки вони отримують за рахунок фонду соціального страхування. Тож п’ятсот майбутніх матерів, пройшовши в нас курс лікування, застраховані від пологових ускладнень. А це — гарантія того, що й діти народяться здоровими. В результаті трагічні випадки під час пологів зведено в краї до нуля, а смертність дітей найнижча в державі. До слова, в Україні є лише п’ять таких відділень. Ми були четвертими. Відділення теж оснащене найсучаснішим обладнанням. І все-таки найважливішим чинником, наголошую ще раз, є сприятливий клімат.

— А ліки?

— Без них, звісно, не обійтися, але призначаємо їх найнеобхідніший мінімум, прагнучи компенсувати це життєдайними фізичними та природними чинниками. І, безперечно, турботою та увагою з боку персоналу й високим професіоналізмом під час надання оздоровчих процедур.

— За додаткову плату, звичайно ж?

— Ні. Платні в нас тільки сауна і плавальний басейн. Усі інші процедури — і діагностичні, і лікувальні, в тому числі й масаж, входять у вартість путівки. Не секрет, що не кожен може дозволити собі придбати путівку щороку, бо коштує вона для більшості не одну місячну зарплату (до подорожчання призвело й те, що путівки обкладають двадцятивідсотковим податком на додану вартість, що і я, і мої колеги вважаємо абсурдом). Щоб людина, придбавши путівку, змогла пройти повний комплекс оздоровлення, практикуємо й лікування супутніх захворювань, у тому числі й кишково-шлункового тракту — гастритів, холециститів, панкреатитів, колітів, а також порушень обміну речовин — ожиріння, цукровий діабет. Ще донедавна за таку процедуру, як кишкові зрошення, пацієнти платили 12 гривень. Нині вона в «Карпатах» безплатна. Маємо й чудовий бювет з мінеральною водою «Поляна квасова». Її доставляємо з джерела неподалік і вона зберігає усі свої цілющі властивості. А мінеральна вода «Карпати», джерело якої на території санаторію, відновлює роботу нирок, очищає організм від солей та шлаків. Дуже зручна оздоровниця й щодо транспортного сполучення. Поруч, за якихось триста метрів, — залізнична станція «Санаторій «Карпати», на такій самій відстані й автотраса Київ—Чоп.

— Про те, що санаторій «Карпати» популярний на теренах України, говорити не доводиться. А чи приймаєте гостей із зарубіжжя?

— Так. Приїздять до нас із Польщі, Словаччини, Угорщини, Німеччини, навіть з Ізраїлю та США. Зазвичай, це ті, в котрих на Закарпатті є родичі — від них вони довідуються про наш санаторій.

— І мають можливість порівняти — як у них і як у нас. Тож які відгуки?

— Щонайкращі. Якщо рівень медицини загалом там вищий, то ми в санаторному лікуванні задніх не пасемо. Швидше навпаки. Недарма ж Україна входить до Всесвітньої федерації гідротерапії та кліматотерапії, а голова правління ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», народний депутат України Михайло Лобода є віце-президентом федерації. І факт цей досить промовисто свідчить про рівень кліматологічного лікування в Україні та наш імідж у світі.

— Знаю, що недавно у складі української делегації лікарів-курортологів ви відвідали подібні оздоровниці Андорри, Іспанії та Франції. І які враження привезли звідти?

— Безперечно, побутові умови там кращі, але за кожну процедуру в них треба платити солідні гроші. А лікар навідує свого пацієнта раз-двічі на тиждень. Наші медики опікуються своїми пацієнтами щоденно. Останнім часом і ми прагнемо забезпечити комфортні умови. Проте одномісні двокімнатні номери люкс не кожному по кишені, хоча порівняно із закордонними вони набагато дешевші.

— Павле Гейзовичу, вже роками, особливо у так зване міжсезоння, ваш санаторій вибирають учасники найрізноманітніших міжнародних форумів і конференцій, що проходять на Закарпатті. Це теж не випадково?

— Для цього є кілька підстав. Маємо просторий і зручний конференц-зал, чудову їдальню та зал ресторанного типу, перукарню, косметичний салон, танцювальний зал. Та й унікальна паркова зона —прекрасне місце для зняття напруженості. А щодо міжсезоння, то його, по суті, не мало б бути. Для лікування всі сезони підходять.

Мукачівський район Закарпатської області.