Як повідомляє Державний департамент пожежної безпеки МВС України, на сьогодні в нашій країні склався критичний стан з попередження, гасіння пожеж та їх наслідками у державі. На превеликий жаль, однією з найголовніших причин, що завадить швидкому та ефективному пожежогасінню, є несвоєчасне повідомлення підрозділів пожежної охорони про пожежу. Фактично щодоби з-за цієї причини збитки від пожеж зростають. Пожежні підрозділи прибувають до місця виклику, коли пожежа набуває великих розмірів, внаслідок чого вони більш тривалий час її ліквідовують. Проблемнішою в таких випадках є ситуація на селі, коли пожежна частина може знаходиться від епіцентру пожежі за десятки кілометрів.
За публікацією в нашій газеті статті Георгія Воротнюка «Запалала хата єгеря» («ГУ» за14.08.02 року № 147), як повідомляє Держпожежбезпеки, проведено перевірку, якою встановлено, що у приватному будинку, де пожежа виникла о третій годині, господарі разом із сусідами намагалися загасити її самотужки, незважаючи на те, що у сусідів був телефон. Повідомлення до пожежної частини надійшло тільки близько п`ятої. При цьому пожежна частина розташована за 16 кілометрів від села, де сталося лихо.
Невблаганна статистика свідчить, що на пожежі людина гине в перші 5—8 хвилин, і, як правило, не від вогню, а від отруєння продуктами горіння. І ліквідувати пожежу легше і з меншими збитками можна тоді, коли пожежників викликано негайно. Тому велику роль відіграє те, через який час з моменту виявлення пожежі було викликано пожежні підрозділи.
Отже, Держпожежбезпеки нагадує, що своєчасне повідомлення підрозділів державної пожежної охорони про пожежі, аварії, катастрофи та стихійні лиха сприятиме наданню вчасної допомоги та уникненню зайвих збитків та жертв.
До речі, за вісім місяців 2002 року в Україні зареєстровано 40763 пожежі та загоряння, виявлено 2149 загиблих на місці пожежі, з них 86 дітей. Щоденно в Україні виникало 170 пожеж та загорянь. Кожного дня внаслідок пожеж гинуло 8 і діставало травми 5 осіб, гинуло 3 голови худоби, вогнем знищувалось 59 будівель та 7 одиниць техніки.