Цього тижня парламентарії розпочинають бюджетний процес безпосередньо в сесійній залі, а також обговорення ситуації, що склалася внаслідок акції протесту 16 вересня. Про це йшлося на погоджувальній раді керівників депутатських фракцій і груп, яку вів перший заступник Голови Верховної Ради Геннадій Васильєв.
Бюджетний процес заплановано розпочати у вівторок з представлення проекту основного економічного закону 2003 року. Цьому питанню буде присвячено інформацію Нацбанку про основні засади грошово-кредитної політики на наступний рік, законопроекти про затвердження прожиткового мінімуму та встановлення розміру мінімальної зарплати, про податок на доходи фізичних осіб та деякі інші.
Лідер фракції соціалістів Олександр Мороз назвав продуманим план питань, запропонованих для обговорення на вівторок, за винятком одного і найпершого. Він, а потім і лідери деяких інших фракцій не сприймають підхід до обговорення вересневих акцій «Повстань, Україно!» лише з погляду дотримання учасниками та правоохоронними органами чинного законодавства. Вони зауважували, що питання дотримання чинного законодавства — це прерогатива судових органів, а парламент має дати політичну оцінку цим подіям і прийняти відповідне рішення. На відміну від цього, як зауважив головуючий на засіданні Геннадій Васильєв, заплановано заслухати інформацію Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора, відвести по десять хвилин на запитання цим високопосадовцям.
З розглядом цього непростого питання певною мірою може бути пов’язана доля аж восьми законопроектів про вибори народних депутатів України, які заплановано розглянути у вівторок, та семи законопроектів про засади внутрішньої та зовнішньої політики нашої держави (у плані на середу).
У п’ятницю депутати планують заслухати звіт голови Держкомінформполітики, керівників державних телерадіокомпаній про хід виконання постанови ВР з висвітлення роботи другої сесії парламенту. Не менш дискусійним може виявитися і законопроект народного депутата Валентини Семенюк про реприватизацію майна в Україні.
Загалом, як наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Г. Васильєв, до розгляду на сесії цього тижня заплановано 52 питання (61 законопроект). Менш напруженішим, за кількісним показником, має бути четвер — день прийняття рішень, адже визначатися доведеться лише з 20 питань, а не з 50, як було під час минулого сесійного тижня.