Триває офіційний візит делегації українського парламенту на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином до Російської Федерації. Спілкуючись з російською пресою, В. Литвин окреслив непросте завдання на ці два дні візиту: обговорити весь спектр україно-російських відносин — від міжпарламентського співробітництва до економіки. За його словами, насамперед йдеться про те, що мають зробити парламенти двох країн для ефективного розвитку економічної складової стосунків між Україною і Росією.
Програма насичена зустрічами на найвищому рівні — у Раді Федерації Федеральних зборів, Держдумі, з Прем’єр-міністром Михайлом Касьяновим і Президентом Росії Володимиром Путіним. Саме тому інтерес до цього візиту величезний і в російських мас-медіа.
Після традиційної церемонії покладання вінка до могили Невідомого солдата офіційна делегація Верховної Ради України відбула до Ради Федерації Федеральних зборів Росії — верхньої палати російського парламенту. На зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з главою Ради Федерації Сергієм Мироновим, в якій брали участь українські парламентарії та російські «сенатори», сторони домовилися створити міжпарламентську комісію із співробітництва між вищими законодавчими органами обох держав на рівні парламентських комітетів і комісій. До її складу входитимуть 40 осіб — 20 від Верховної Ради України і по 10 від Ради Федерації та Держдуми Росії. За словами С. Миронова, основними завданнями цієї комісії мають стати інформаційний обмін і законодавче супроводження міжпарламентського співробітництва. Володимир Литвин назвав в інтерв’ю журналістам цю зустріч «конструктивною і корисною». Він закликав, щоб відносини між Україною та Росією, зокрема міжпарламентське співробітництво, перейшли «від кількості до якості».
Відповідаючи на запитання НТБ, чи можлива після акцій протесту опозиції відставка Президента України Леоніда Кучми? — Володимир Литвин відповів: «І після 16, і 24, і 29 вересня, і всі наступні дні сонце сходитиме і заходитиме. Якщо ми є демократами, то повинні діяти згідно з демократичними нормами і правилами. Якщо людина обрана і комусь це не подобається, то треба на наступних виборах обрати достойнішу людину, а сьогоднішні заклики опозиції входять у грубу суперечність з основними правилами демократичного суспільства і Конституції».
Делегація українського парламенту також зустрілася з представниками української громади в Культурному центрі України в Москві.
Щоб розв`язати проблему міграції, на думку Голови Верховної Ради, держава має створити умови, за яких було б вигідно працювати і заробляти в Україні. Встановлення подвійного громадянства не дозволяє українська Конституція, але, зазначив Володимир Литвин, треба прийняти якесь компромісне рішення. Зокрема, це питання може бути виписане у законі про статус закордонного українця, який нині перебуває на розгляді у Верховній Раді. Питання про спрощений перетин російсько-українського кордону невдовзі обговорюватимуть на зустрічі на найвищому рівні у Бєлгороді з участю керівництва парламентів двох держав. Проблеми російської мови в Україні, за словами В. Литвина, взагалі не існує, навпаки, є проблема української мови в Україні. 
Делегація українського парламенту на чолі з Головою Верховної Ради після відвідин храму Христа Спасителя мала зустріч з Патріархом Московським і Всія Русі Алексієм Другим. А вчора ввечері відбулася зустріч глави українського парламенту з главою уряду Російської Федерації Михайлом Касьяновим.
Юліана ШЕВЧУК (телефоном із Москви).