Як ефективно організувати бюджетний процес на місцях — це питання було лейтмотивом наради-семінару, що відбулася у Верховній Раді під головуванням Володимира Литвина з участю голів обласних рад.
У нараді взяли участь Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах, Міністр фінансів Ігор Юшко, голови профільних парламентських комітетів Анатолій Матвієнко, Петро Порошенко, народні депутати, працівники апарату ВР. Голова Верховної Ради Володимир Литвин відзначив, що уряд упорався із своїм завданням і подав проект бюджету-2003 до парламенту згідно із встановленим терміном — 14 вересня. Тепер документ розіслано для вивчення і обговорення в комітетах Верховної Ради.
Враховано і систематизовано пропозиції областей, які нині також обговорюються. Прем’єр-міністр Анатолій Кінах, виступаючи перед обласними керівниками, наголосив, що проект Держбюджету-2003 сформовано на основі Бюджетного кодексу та базових принципах. Головні з них — бюджет має бути реальним та спиратися на загальнодержавні інтереси всупереч вузькополітичним цілям. Уряд насамперед зосереджуватиме зусилля на доходній частині бюджету та шукатиме джерела його наповнення, але не за рахунок фіскального тиску.
Міністр фінансів Ігор Юшко назвав контрольні цифри економіки країни і наступного держбюджету. Виробництво валової продукції — ВВП у 2003 році передбачено у сумі 247 млрд. грн., що означатиме зростання ВВП на 4 відсотки. Доходи зведеного бюджету розраховані в сумі 62,6 млрд. грн., тобто 25,5 відсотка від ВВП. Прогнозне збільшення доходів дорівнює 3,3 млрд. грн.
Учасників наради найбільше турбувала доля місцевих бюджетів. Їхня питома вага у зведеному бюджеті збільшується із 41 до 46 відсотків.
У виступах голів профільних комітетів ВР, голів обласних рад відзначалося багато позитивних моментів бюджетного процесу майбутнього року. Зокрема, це повне фінансове забезпечення виконання закону про освіту, збільшення видатків на пенсії, виділення 500 млн. грн. на виплату заощаджень населенню тощо. Водночас наголошувалося на принципових незгодах. Передусім це пропозиції уряду заморозити у 2003 році розміри мінімальної зарплати та переорієнтувати наявну систему пільг на адресну допомогу.
Виступаючі наполягали прискорити законодавчу роботу в парламенті з удосконалення Бюджетного кодексу та врегулювання бюджетних відносин: село — місто —район — область. Відзначаючи набуток у підготовці проекту Держбюджету-2003, більшість учасників наради висловилися: надихає реальність, розчаровує скромність.