Завтра в Україну на запрошення заступника Голови Верховної Ради Олександра Зінченка з п’ятиденним візитом прибуває керівник Міжнародного відділу ЦК Компартії Китаю Дай Бінго. Він — візитер надзвичайно важливий: відділ фактично відповідає за визначення зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної політики КНР, курирує діяльність відповідних китайських міністерств, відомств та установ. Цей напрям роботи Дай Бінго очолює з серпня 1997 року. Програмою його перебування в Україні передбачені зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, іншими керівниками парламенту та його комітетів, Президентом України Леонідом Кучмою, Міністром закордонних справ Анатолієм Зленком. Китайська делегація ознайомиться з можливостями українських авіабудівників на АНТК ім. Антонова, а також відвідає Крим. Напередодні візиту Дай Бінго дав інтерв’ю нашій газеті.

— Я вже п’ять разів відвідував вашу країну, — сказав завідуючий Міжнародним відділом ЦК КПК Дай Бінго в інтерв’ю кореспонденту «ГУ». — Дуже велике враження на мене справили прекрасна природа, багатство запасів, талант ваших людей, їхня любов до праці. Під час нинішнього візиту у мене відбудуться зустрічі з керівниками держави, з давніми друзями. Дуже радію, коли маю можливість зустріти старих друзів і познайомитися з новими.

— Що ви очікуєте від наступного візиту?

— Останнім часом і в міжнародній ситуації, і всередині Китаю і України відбулися важливі події, отож ми зможемо обмінятися думками з багатьох питань. Китайська сторона дуже зацікавлена почути про досвід функціонування у вас політичних партій, загалом розвитку української держави. Україна є важливою європейською країною зі значним потенціалом розвитку. Як ваші друзі, ми завжди з великою увагою спостерігаємо за змінами, які відбуваються у вас останніми роками. І дуже задоволені тими успіхами, яких ви досягли в розбудові суспільства та на зовнішньополітичному напрямі. Проте відомо, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути — отже, ми сподіваємося, що, перебуваючи в Україні, зможемо відчути зміни, які відбулися у вас, і запозичити позитивний досвід наших українських друзів.

— Як ви оцінюєте україно-китайські відносини?

— Для мене велика честь, що маю можливість відвідати Україну в рік відзначення 10-річчя встановлення дипломатичних відносин між двома державами. Китайсько-українські відносини характеризуються традиційною дружбою, ще однією рушійною силою зміцнення і розширення якої стало здобуття Україною її незалежності. А після встановлення дипломатичних відносин між Пекіном і Києвом, завдяки зусиллям обох сторін ми у своїй співпраці досягли великих успіхів. Взаємини між двома країнами зберігають здоровий, активний і стабільний розвиток. І це насамперед результат того, що керівники держав — Голова Цзян Цземінь і Президент Леонід Кучма — докладають тут значних зусиль, надають нашим відносинам стратегічного значення. По-друге, обидві країни завжди поважають вибір внутрішньо- та зовнішньополітичного курсу одна одної, розвивають зв’язки на принципах взаємної поваги, рівноправності і взаємної вигоди. По-третє, китайсько-українська дружба знаходиться глибоко у серцях двох народів, які є активною рушійною силою розвитку співробітництва між двома країнами. Я вважаю, що після десяти років напруженої праці двосторонні відносини переживають нині найкращий період своєї історії. Виходячи з підписаної в липні минулого року президентами Спільної заяви про зміцнення дружнього співробітництва у всіх сферах у XXІ столітті, вони обов’язково розвиватимуться ще краще на користь народів двох країн.

— Наскільки важливий для україно-китайського співробітництва партійний чинник?

— Міжнародний відділ ЦК КПК відповідає за розвиток зв’язків з іншими партіями світу. А це ми розглядаємо як важливу складову загальної зовнішньополітичної діяльності держави. КПК у своїх зовнішніх зв’язках дотримується чотирьох принципів: незалежності, повної рівності, взаємоповаги і невтручання у внутрішні справи. Саме на цих засадах ми розвиваємо із законними партіями різних країн міжнародні партійні обміни і співробітництво нового типу. Україна є багатопартійною державою. Ми вітаємо те, що ці партії, всі різні, приділяють значну увагу дружньому співробітництву між КНР і Україною. Виходячи з вищезгаданих засад, ми готові розвивати зв’язки з українськими впливовими партіями, налагоджувати обмін і діалог з нагальних питань двосторонніх зв’язків і міжнародного співробітництва, партійного і державного будівництва. Якщо ми йтимемо шляхом розвитку міжпартійних зв’язків, усебічно використовуватимемо їх потенціал, то це буде лише на користь і Китаю, і Україні.

— Відомо, що важливі події очікуються і в житті КПК...

— Так, 8 листопада пройде 16-й з’їзд Компартії. Цей партійний форум, перший у новому тисячолітті, справді є дуже важливим. Він має високо підняти прапор теорії Ден Сяопіна, всебічно втілити теорію «трьох представництв», висунуту Генеральним секретарем Цзян Цземінем, проаналізувати досвід політики реформ та відкритості, будівництва соціалізму з китайською специфікою. Буде зроблено стратегічні висновки щодо партійного будівництва, намічено стратегічні завдання продовження курсу реформ і відкритості, сучасної модернізації в умовах нового тисячоліття.

Ольга ТАНАСІЙЧУК, власкор Укрінформу в Пекіні, спеціально для «ГУ».